In 2014 verschijnt de Franz Kafka Videogame, van de ontwikkelaar die ook al een game over Hamlet maakte. Hoe zou zo’n computerspel er uit moeten zien?

Vol deuren die nergens toe leiden, onoplosbare puzzels, en abstracte rechterfiguren als eindbazen, die onverslaanbaar blijken. En op het eind word je zomaar geëxecuteerd. Denk ik.

En zo zal dit spel van de Russische ontwikkelaar die bekendstaat onder de naam ‘mif2000’ vermoedelijk ook zijn. De game is gebaseerd op meerdere boeken van Kafka, waaronder Das Schloss, Amerika en Die Verwandlung.

De ontwikkelaar vertelt: ‘De held, die we K. noemen, krijgt opeens een baan aangeboden. Dit verandert zijn leven, en dwingt hem een verre reis te maken. Tot zijn verbazing blijkt de buitenwereld niet zo normaal te zijn als hij verwacht had. Samen met de held zul je een surreële en absurde atmosfeer ervaren, en complete onzekerheid.”

Puzzels oplossen zal een van de voornaamste bezigheden zijn die de gamer te wachten staat. Dit was ook het geval bij zijn Hamlet-game, die door critici goed ontvangen werd, maar weinig verhaallijn overeenkomstig had met het toneelstuk. Misschien zal de verhaalgetrouwheid van het Kafka-spel ook tegenvallen, maar de visuals zien in ieder geval knus en kunstig uit.