Bij het lezen van de slotaflevering van Blokje om moest ik meteen denken aan de roman 'Het derde huwelijk' van Kostas Tsachtsis, vertaald door Hero Hokwerda.

In een hele directe stijl vertelt een vrouw haar levensverhaal en dat van haar beste vriendin Ekavi. Dat verhaal is tegelijk het verhaal van Griekenland tussen het eind van de negentiende eeuw en de eerste vier decennia van de twintigste eeuw. Alle tragedies, en dat waren er nogal wat in de Griekse geschiedenis van die periode, komen er in voor. Geen beter boek om te lezen tijdens een bezoek aan Griekenland dan dit boek. Niet alleen vanwege al die historische referenties overigens, vooral vanwege de personages met wie je gedurende het boek intens meeleeft.
  
Ik las het boek een jaar of tien geleden, tijdens een vakantie in Pilion, een streek in Griekenland. Een week na mijn terugkeer kwam ik vertaler Hero Hokwerda tegen. Ik vertelde hem dat ik net het boek van Tsachtsis had gelezen en in welke streek ik dat deed, waarop hij antwoordde dat Tsachtsis een dorp verderop een buitenhuis had en dat hij hem daar vaak had opgezocht. Milies, het dorp in kwestie, was ik vier dagen eerder nog geweest.
 
Hokwerda vertelde vervolgens het levensverhaal van Tsachtsis. Hij werkte als travestiet in de prostutitie in Athene en werd in 1989 door zijn derde klant van die avond vermoord. In het boek De vreselijke rechterstoel, evenens door Hokwerda vertaald, beschrijft Tsachtsis dat leven van hem uitgebreid. Het boek verscheen postuum en samengesteld door een bevriende criticus, uit zo’n vijftienhonderd blazijden materiaal. Daardoor is het soms wat rommelig, maar niettemin een fascinerend boek om te lezen.