Een aantal maanden geleden liep op deze site de serie Boeken schudden. Ik beschreef een collectie papiertjes die ooit uit bibliotheekboeken waren gevallen en door iemand waren verzameld. Nu blijkt er in Amerika iemand een boek over te hebben gemaakt.

Hij heet Michael Popek en is eigenaar van een boekwinkel. Alle losse blaadjes die hij in boeken aantreft bewaart hij als ze interessant genoeg zijn, en over die verzameling stelde hij een boek samen. De collectie blijkt vrijwel identiek te zijn aan die van ons. Of je nu in Oneonta New York woont of in Zoetermeer, de papiertjes die men er tussen de boeken stopt zijn gelijk.

 

Tot zover de overeenkomsten. In de uitvoering van ons project en dat van Popek zijn nogal wat verschillen. Hij heeft de vondsten niet alleen in een boek, maar ook in een website ondergebracht, gerubriceerd naar soort (boekenleggers, boodschappenbriefjes, brieven, folders, et cetera), de geschreven teksten overgetikt en bij elke vondst ook een afbeelding geplaatst van het boek waar de vondst in is gedaan. Bijna ontroerend zoveel toewijding aan een op zichzelf tamelijk nutteloze verzameling. Want ook dat blijkt een constante: je vindt leuke dingen tussen boeken, maar echt opzienbarend wil het maar zelden worden.

 

Het boek van Michael Popek heet Forgotten Bookmarks en is te verkrijgen in de ramsj voor zeven euro. Kijk ook naar onze serie: Boeken schudden.