De Ierse dichter en toneelschrijver Seamus Heaney is vandaag op 74-jarige leeftijd overleden. Heaney, die werd gezien als de belangrijkste dichter van Ierland sinds William Butler Yeats, ontving in 1995 de Nobelprijs voor de literatuur.

Seamus Heaney werd in 1939 geboren in County Derry in Noord-Ierland. Zijn eerste dichtbundel Death of a Naturalist verscheen in 1966. Daarna schreef hij nog dertien poëziebundels en onder meer twee toneelstukken. Tot zijn bekendste poëziebundels behoren The Spirit Level (1996) en District and Circle (2006).

In februari van dit jaar verscheen de bundel District and Circle in een nieuwe Nederlandse vertaling. Een eerdere vertaling kreeg in 2010 zware kritiek en werd zelfs uit de handel genomen. Onno Kosters en Han van der Vegt zorgden voor een herziene vertaling. Anton de Goede sprak met Han van der Vegt over het werk van Seamus Heaney en de verschillen met de vertaling uit 2010.

Volgens Van der Vegt was Heany een dichter met een enorm technisch vermogen - 'die hij losjes wist in te zetten'. In zijn poëzie roept hij een directe beleving van zijn jeugd in Ierland op. De jeugd was voor Heany allesbepalend. De rest vond hij naspel.