Ze noemen het zelf 'de kleinste prijs van Nederland', maar het is wel een van de meest sympathieke. De Tzum-prijs. Wie schreef de mooiste zin in verhalend proza van het afgelopen jaar? Tot 20 augustus kun je je favoriete zin insturen.

De Tzum-prijs wordt dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Een prijs waarbij je als lezer zelf kandidaten kunt nomineren. Er is slechts één voorwaarde: de zin moet afkomstig zijn uit een oorspronkelijk Nederlands prozawerk, dat in 2012 (in boekvorm, geen eigen beheer-uitgaven) werd gepubliceerd. Een jury, bestaande uit redactieleden van de literaire website Tzum, buigt zich vervolgens over de inzendingen en wijst een winnaar aan.

Naast een bokaal ontvangt de schrijver van de mooiste zin een symbolisch geldbedrag waarbij het aantal woorden de hoogte van het prijzengeld bepaalt. Voor elk woord één Euro. Vorig jaar kreeg L.H. Wiener voor onderstaande zin uit Shanghai Massage een recordbedrag van 99 Euro uitgekeerd:

'Ik zou mijn moeder nog wel eens in die dikke Velsense vissersneus van haar willen knijpen, een neus die van geen ophouden wist, in tegenstelling tot mijn moeders nieren, die het begaven onder de druk van alle medicijnen – nu ja, niet echt knijpen, want een beetje zoon die knijpt zijn moeder niet, die eert het wijf dat moeder heet, maar die dikke kokkerd van een gok van haar, dus, tussen mijn wijs- en middelvinger en duim pakken, zoals ik vroeger vaak deed, om te plagen, als een soortement van liefkneuzing, dat zou ik graag nog eens een keertje doen.'

Eerdere winnaars waren o.a. Erwin Mortier (2009), Tom Lanoye (2010) en Peter Buwalda (2011). Ook een zin nomineren? Lees de voorwaarden op de website van Tzum en doe mee!