Aleid Truijens wordt de biograaf van schrijfster Hella Haasse. De dochters van Haasse hebben haar gevraagd om de biografie te schrijven. Truijens publiceerde twee jaar geleden de biografie van F.B.Hotz.

Aleid Truijens is literatuurcriticus en columniste van de Volkskrant. Ze heeft al eerder over Haasse geschreven, in haar boek Draden trekken door het labyrint. Bovendien publiceerde ze twee jaar geleden F.B. Hotz, Geluk kun je alleen schilderen.

 

Op de website van de Volkskrant zegt Truijens het volgende over de opdracht: 'Hella zelf was altijd zeer terughoudend als het woord biografie viel. Wie iets van mij weten wil, zei ze, moet mijn boeken goed lezen. Daar staat alles in. Maar tegen het eind van haar leven heeft ze wel degelijk nagedacht over wie haar biografie zou kunnen schrijven. Er bestaat een lijstje waar een paar namen op staan. Ook die van mij. Ik vind het een eer om het leven van deze grote auteur te mogen beschrijven.'

 

Op dat lijstje stond ook de naam van Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus van NRC Handelsblad. Zij schrijft weliswaar geen biografie, maar komt wel met het boek Portret van een oeuvre, waarin ze op zoek gaat naar de kernthema's uit het werk van Haasse.

 

Voor wie niet kan wachten, die kan ook het advies van Haasse zelf opvolgen. Lees Zelfportret als legkaart en Zwanen schieten en je bent behoorlijk op de hoogte van wie Haasse was.

 

Radioprogramma De avonden sprak met Truijens over het schrijven van Haasse's biografie.

 Aleid Truijens

 Hella Haasse