Het verenigde Europa kent grote culturele verschillen. In hoeverre kunnen de Europese steden ons verenigen? Het Vlaams-Nederlandse culturele platform deBuren stuurde schrijvers en fotografen op onderzoek uit. Hun indrukken resulteerden in 'citybooks', een reeks multimediale stadsportretten. In Brands met Boeken vanavond volop aandacht voor dit bijzondere project.

Yerevan, Charleroi, Lublin, Skopje en Chartres; het zijn niet de meest voor de hand liggende Europese steden. Het is een bewuste keuze van deBuren. Wat laten Parijs, Barcelona of Rome nog aan de verbeelding over? En wat weten we intussen van Yerevan? Of Lublin? Door met die steden kennis te laten maken krijgen we een completer beeld van Europa.

En je hoeft er deur niet voor uit. Het Vlaams-Nederlandse culturele platform De Buren biedt voor elk van deze steden een virtuele reisgids aan. Ze nodigden schrijvers en essayisten uit om er gedurende twee weken in residentie te gaan. Elke stad wordt door vijf auteurs bezocht. Hun ervaringen worden verwerkt in een citybook, met korte verhalen, essays of een reeks gedichten. Te lezen als een webtekst en te downloaden als mp3. Ook wordt elke stad in 24 foto’s en 24 City One Minute-filmpjes geportretteerd.

De Vlaamse journaliste en schrijfster Anna Luyten reisde af naar de Roemeense hoofdstad Boekarest, fotograaf Martijn van de Griendt legde met zijn camera de Belgische kustplaats Oostende vast en schrijver Abdelkader Benali mocht zelfs twee steden bezoeken: de Engelse industriestad Sheffield en Skopje, de hoofdstad van Macedonië. Schrijfster Annelies Verbeke hoefde voor haar citybook de stad niet uit. Zij maakte een stadsportret van Gent, de stad waar ze al meer dan de helft van haar leven woont.

De citybooks zijn de opvolgers van de Radioboeken van deBuren (die zijn onder meer hier te beluisteren). In de Brakke Grond, het Vlaamse Cultuurhuis in Amsterdam, opende vandaag een grote overzichtstentoonstelling van citybooks. Stadsverhalen in woord en beeld.

Tijdens de vernissage werd Brands met Boeken vanuit de Brakke Grond uitgezonden. De gesprekken met Anna Luyten, Martijn van de Griendt, Abdelkader Benali en Annelies Verbeke zijn hieronder te beluisteren: