In 'de Boekenbijsluiter' iedere week een literair paardenmiddel tegen een alledaagse kwaal. Volg de voorschriften op, lees en genees.<BR><BR> Deze week een recept van Aafke Romeijn: 'Filth' (1998) van Irvine Welsh.

1. Indicaties.

Filth is te gebruiken bij overmatig vertrouwen in de mensheid.

2. Speciale waarschuwingen.

Niet te gebruiken bij allergie voor Schots dialect of principiële afkeer van vulgair taalgebruik. Wanneer men reeds misselijk is kan men het middel beter mijden.

3. Samenstelling.

Een corrupte, getormenteerde Schotse politieagent voor wie je elk greintje sympathie binnen enkele pagina's verliest. Verder: veel aambeien, een flinke dosis platte Schotse scheldtirades en smerige seksscènes waar de honden geen brood van lusten. Hulpmiddelen: een lintworm wiens monologen een stuk samenhangender zijn dan de filth die de hoofdpersoon uitkraamt. 

4. Toepassing.

Wanneer u last heeft van een overmatig vertrouwen in uzelf en/of de rest van de mensheid dient u dit middel in één keer te consumeren. Doe dit liefst in de nabijheid van een toilet, gezien de niet geringe kans op spontaan braken.
Eventueel kunt u het middel innemen met een alcoholische versnapering: wees hierbij niet kieskeurig, en zeker niet voorzichtig. De kans dat u de hoofdpersoon begrijpt neemt toe naarmate de alcoholspiegel van uw bloed stijgt.

NB: consumeer dit middel in het Engels. Vertaalde middelen bereiken niet hetzelfde effect.

5. Overdosering, vergeten, stoppen.

Bij overdosering: het boek direct aan de kant leggen, eventuele resten die in uw maag zijn blijven steken onmiddellijk uitbraken, en voldoende tijd nemen om uit te kateren.

LET OP:
kom vooral niet in de verleiding verder te lezen: de laatste twee pagina's van het boek zullen de negatieve effecten alleen maar versterken.

6. Bijwerkingen.

Totale minachting van en wantrouwen jegens elke vorm van bevoegd gezag, met name de politiemacht. Andere mogelijke bijwerkingen zijn jeuk op ongemakkelijke plekken, anale fixatie en/of een spontaan opkomende Schotse tongval.

7. Bewaarvoorschrift.

Laat dit boek vooral niet te lang in de kast staan rotten: het zal omliggende boeken spontaan doen beschimmelen, en de daaruit voortkomende lucht is niet te harden.

Aafke Romeijn is singer-songwriter, schrijver, en docent Nederlands. Momenteel werkt ze aan haar tweede, Nederlandstalige solo-album: CHIN. IND. SPEC. REST. Ook komt er nog een debuutroman aan, getiteld Het professionele leven van Keetje Kwant.