Aan de vooravond van de publicatie van zijn nieuwe boek, waarin hij terugblikt op de periode waarin een fatwa over hem werd afgeroepen, heeft een religieuze Iraanse stichting de prijs op het hoofd van Salman Rushdie verhoogd van 2,8 miljoen naar 3,3 miljoen dollar.

De komst van het boek is overigens niet de reden om het bedrag te verhogen. De hernieuwde aanval op Rushdie houdt eerder verband met de anti-islamfilm die in veel moslimlanden voor onrust zorgt. Wrang is de timing wel.

‘Hoe voelt het,’ vroeg een journaliste van de BBC aan Salman Rushdie vlak nadat Khomeini een fatwa over hem uitriep, ‘om te weten dat je net ter dood bent veroordeeld?’ Het is een mooie zonnige dag in Londen als de journaliste het hem vraagt. Zonder echt te weten wat hij zegt, antwoordt hij: ‘het voelt niet goed.’ Hij denkt: ik ben er geweest. Niet veel later verlaat hij zijn huis om zich te laten interviewen in een televisiestudio. De herdenkingsdienst voor zijn net overleden vriend Bruce Chatwin laat hij schieten. Als hij de deur achter zich dichttrekt, beseft hij niet dat hij dat huis aan 41 St. Peter’s Street nooit meer zal betreden.

Bovenstaande passage is een vrije vertaling van een deel uit de eerste dertien bladzijden van het nieuwe boek van Rushdie, die zijn voorgepubliceerd op de site van The New Yorker.

In 2004 maakte geschiedenisprogramma Andere Tijden een mooie reconstructie van de Rushdie-affarie. Bekijk die aflevering hier: