De literaire tijdschriften van Nederland vieren een feestje. Tegen het besluit van Halbe Zijlstra in om de subsidiëring van literaire tijdschriften stop te zetten, heeft het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds 100.000 euro vrijgemaakt.

100.000 euro, geen monsterbedrag, maar het addertje onder het gras is dan ook dat er maar drie tijdschriften geld gaan krijgen. Blijkbaar heeft men besloten dat de  populatie de pan uit is gerezen. Alleen de drie redacties met de meest innovatieve plannen krijgen subsidie. Dus na het feest de ontnuchtering; er zal gestreden moeten worden. Hieronder een bescheiden overzicht van de kanshebbers.

De gevestigde orde bestaat uit tijdschriften als De Revisor, Tirade, Hollands Maandblad en De Gids. Stuk voor stuk staan ze al decennialang garant voor kwalitatief hoogstaande literatuur en bespiegelingen daar rond. Van een tekort aan grote namen is bij deze tijdschriften zelden sprake geweest. De Gids stamt zelfs al uit 1837, maar stond onlangs op het punt van uitsterven. Overname door De Groene Amsterdammer was de redding.
 

Passionate Magazine, Parmentier en Terras zijn voorbeelden van beduidend jongere tijdschriften met toch al enige reputatie. De eredivisie van de literatuur wil zich nog wel eens laten verleiden tot publicatie in een van deze bladen en veel talenten zien hier het levenslicht als schrijver. Vooral in uiterlijk onderscheiden deze bladen zich van de oude garde. Het ziet er nog al eens wat smakelijker uit.
 

Al helemaal pasgeboren is Das Magazine. Februari dit jaar verscheen het eerste nummer (in navolging van een succesvol nulnummer) met meteen al bijdragen van aansprekende auteurs als Remco Campert, A.H.J. Dautzenberg en Hanna Bervoets. Het blad sprong in het oog door de zeer eigentijdse vormgeving en aanpak. Ze wisten nrc.next te strikken voor een samenwerking en verschenen in juli voor het eerst als bijlage van de krant, in een voor een literair tijdschrift ongekende oplage van 80.000 exemplaren.
 

Awater is het bekendste poëzieblad. Vóór de komst van Das Magazin was dit het literaire tijdschrift met de hoogste oplage (1500 nummers). Awater publiceert gedichten van de meest uiteenlopende schrijvers en bericht veelvuldig over de poëzieactualiteit.
 

Daarnaast bestaan er nog veel gespecialiseerde literaire tijdschriften. Zoals De Parelduiker die van de zoektocht naar onontdekte schatten uit het letterkundige erfgoed haar queeste heeft gemaakt. Of wat dacht u van Blauwe Maandagen, een tijdschrift dat zich volledig toelegt op het leven en werk van Arnon Grunberg.
 

In januari wordt bekend gemaakt welke drie tijdschriften subsidie krijgen. Dat de beste moge winnen.


Luister hier naar het gesprek dat Maarten Westerveen voerde met Pieter Steinz in de Avonden, de directeur van het Letterenfonds: