Het meest miserabele hoofdpersonage uit de geschiedenis van de Nederlandse letterkunde is na dertien jaar terug! De vader aller cynische opportunisten, Guggenheimer, heeft het nu op de mode gemunt. ‘Daar weet ik veel van af’, aldus Herman Brusselmans.

In 1999 kreeg Brusselmans het aan de stok met Ann Demeulemeester. De modeontwerpster spande een proces tegen hem aan vanwege enkele ‘kwetsende passages’ in de roman Uitgeverij Guggenheimer. Het is de derde roman uit de Guggenheimerreeks en zoals in de voorgangers staan bekende Vlamingen er met naam en toenaam in genoemd. Demeulemeester wordt er afgedaan als een ontwerpster van tweedehands vodden zonder talent voor fellatio (een milde belediging overigens, op de schaal van Guggenheimer).

Brusselmans moest dokken en besloot Guggenheimer uit zelfbehoud voorlopig niet meer op te voeren. Gelukkig is dat celibaat nu opgeheven. Brusselmans durft het weer aan, en hoe. De nieuwe roman heet Guggenheimer in de mode en speelt zich dus af in de modewereld. De stinkend rijke Guggenheimer besluit een kledingmerk op te richten. Hij vindt dat de Belgische vrouwen van tegenwoordig zich onbehoorlijk kleden. Demeulemeester zal de knipoog begrijpen, maar machteloos staan tegenover de rechter. Brusselmans heeft dit keer de namen gefingeerd.

Op Manuscripta sprak Maarten Westerveen namens de Avonden met Brusselmans over zijn nieuwe roman. Het volledige gesprek kan je hier beluisteren: