De roman 'Post Mortem' van de Vlaamse schrijver Peter Terrin is bekroond met de AKO-literatuurprijs van dit jaar. Een boek waarin de schrijver na een tragische gebeurtenis in zijn eigen leven op zoek gaat naar wat literatuur vermag.

De hoofdpersoon in de roman Post Mortem is de nog onbekende schrijver Emiel Steegman. Onder de douche schiet hem het ultieme excuus te binnen om op het laatste moment te ontsnappen aan een opgelegd diner met een delegatie Estse collega's. 'Wegens nogal moeilijke tijden in de familie.' Een banaal zinnetje, vaag en tegelijk dringend. De vraag hoe deze fictieve moeilijke tijden ingekleurd zullen worden door een ambitieuze biograaf die ergens in de toekomst zijn mailverkeer uitpluist, laat hem niet meer los, en bezorgt hem een briljant idee voor een nieuwe roman. Manmoedig besluit Steegman dat de tijd gekomen is om voor het eerst zijn persoonlijk leven in de literaire strijd te werpen. Tot Renée, zijn dochtertje van bijna vier, wordt getroffen door het noodlot.

 
In het programma De Avonden was in mei van dit jaar een gesprek te horen met Terrin. Jeroen van Kan maakte met hem een wandeling door de Vlaamse Ardennen.