In deze rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week o.a. dichter Leo Vroman die dreigt te emigreren als ‪Mitt Romne‬y wint, nieuwe gedichten van Rutger Kopland in Das Magazin, en Mo Yan bezorgt zijn geboortedorp een flinke impuls.

Eerder deze week berichtten wij over de inspirerende filmpjes op het Amerikaanse blog Big Think, waarin schrijvers als Paul Auster, Orhan Pamuk en John Irving aspirant schrijvers van advies voorzien. Het cultuurblog Brain Pickings zorgt voor de nodige relativering door een videoclip te plaatsen van Charles Bukowski's 'So you want to be a writer'. Het gedicht maakt korte metten met elke vorm van verheerlijking.

Op vrijdag lag het ineens in de winkel: De late jaren 1975-2006, het derde deel van de omstreden Reve-biografie. Joop Schafthuizen, die de laatste 30 jaar de partner van Gerard Reve was, en zijn auteursrecht bezit, probeerde maandag met een kort geding het derde deel tegen te houden. Dinsdag volgde de uitspraak. De Amsterdamse rechtbank oordeelde dat het boek niet uit de handel gehaald hoeft te worden. Volgens de rechter zijn er geen nieuwe feiten boven water gekomen waaruit blijkt dat Schafthuizen geen toestemming heeft verleend. Wordt vervolgd.

Volgende week zijn de Amerikaanse verkiezingen. Op de website van HP De Tijd schreef Leo Vroman over het presidentiële debat van maandagnacht. ‘Als Romney wint, emigreer ik,’ aldus de dichter die al meer dan zestig jaar in de Verenigde Staten woont.

The Humble E-book Bundle, een Amerikaans project waarbij je een bundel e-books kan kopen voor een prijs die je zelf bepaalt, blijkt een immens succes. In twee weken tijd heef de actie ruim 1,1 miljoen dollar opgeleverd. In de bundel e-books zaten onder andere boeken van Cory Doctorow en Neil Gaiman. Gemiddeld leverde dat $14 per bundel op. Mensen konden ook zelf bepalen hoe ze het geld wilden verdedelen tussen auteurs, The Humble organisatie en een goed doel. De toekomst van de boekverkoop?

In de nieuwe editie van Das Magazin kunnen we ons vergapen aan nog nooit gepubliceerde gedichten van wijlen Rutger Kopland. Schrijver Daan Heerma van Voss kwam de laatste maanden geregeld bij de dichter over de vloer. Hij trof daar een multomap aan waarop stond 'ongepubliceerd'. In overleg met de erven Kopland selecteerde hij enkele gedichten, die nu dus ook voor ons te lezen zijn.

Met Mo Yan als Nobelprijswinnaar is het Glorieuze Culturele Erfgoed van China eindelijk erkend. En waarom dan niet gelijk 70 miljoen dollar in het geboortedorp van de schrijver pompen om er een 'Mo Yan Cultural Experience Zone' van te maken?

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.