In deze rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week: de dodelijke ziekte van schrijfster Rascha Peper, de kortstondige terugkeer van Hier is... Adriaan van Dis, en de Man Booker Prize en de Anton Wachterprijs.

‘De literaire kwaliteiten van het boek gaven (…) de doorslag.’ Toch een wonderlijke zin in het persbericht op de website van de Anton Wachterprijs. Het is een ingekorte zin uit het persbericht waarin gemeld wordt dat Peter Buwalda de winnaar is van de prijs, met zijn boek Bonita Avenue. Had ook een ander criterium dan de literaire kwaliteit de doorslag kunnen geven? Hoe dan ook, de jury spreekt van een ‘bijzondere roman’ met een rijke inhoud en een bijzondere stijl. ‘We vonden het verbazingwekkend dat dit een debuut is.’  Debuten  zijn zelden zo rijp als deze, dat is waar, ook al geldt dat voor nog wel meer boeken op de lijst. Die bestond uit romans van Daan Heerma van Voss, Erik Menkveld, Lot Vekemans en Joost de Vries. 

Rascha Peper heeft alvleesklierkanker en heeft niet lang meer te leven. Ze schreef dat een paar dagen geleden in haar column in de NRC. In de boekenbijlage van deze week staat een interview met haar door Elsbeth Etty (alleen online te lezen voor NRC-abonnees). ‘Hoe lang ik nog heb, dat weet ik niet, dat zal geen enkele arts je zeggen,’ zegt ze tegen Etty. Ze maakt zich vooral zorgen om het boek waar ze aan werkt, over een bioloog die zijn wetenschappelijke werk bij elkaar fabuleert. ‘Het feit dat ik mijn boek niet af kan maken zit me het meest dwars. Ik zou heel graag gewild hebben dat ik deze ziekte twee jaar later gekregen had.’ Ze overweegt nu een collega te vragen de roman te voltooien, maar heeft nog geen idee wie dat zou kunnen zijn.

Op 14 maart 2013 zal het boekenprogramma Hier is… Adriaan van Dis eenmalig terugkeren op de Nederlandse televisie, en wel ter gelegenheid van de Boekenweek. De speciale aflevering zal te zien zijn in de zendtijd van De Wereld Draait Door. Van Dis maakte het programma van 1983 tot 1992. Een aantal jaren geleden verscheen een dvd-box met een selectie uit het programma, maar ook op internet laat zich nogal wat terugvinden, zoals dit fragment waar Van Dis de dan net zestig geworden schrijver Harry Mulisch interviewt.

‘You wait twenty years for a Booker prize and two come along at once,’ was de eerste reactie van een tamelijk onthutste Hilary Mantel op het winnen van de Man Booker Prize, de meest prestigieuze literaire prijs die er in het Engels taalgebeid te winnen valt. Ze kreeg de Booker voor het tweede deel in een trilogie over de Engelse staatsman Thomas Cromwell. Ook het eerste deel werd al met de Booker Prize bekroond. ‘Ik verwacht niet hier na voltooiing van het derde deel weer te staan hoor,’ relativeerde ze in haar acceptance speech. Volgens juryvoorzitter Peter Stothard verdient Mantel de dubbele onderscheiding vanwege het “herschrijven van de regels voor de historische roman.” Niet geheel toevallig sprak Maarten Westerveen op de avond van de bekendmaking met Mantel in De Avonden. Luister hier naar dat gesprek.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.