In deze rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week o.a. een lijst met klassieke meesterwerken die kort na verschijnen een vernietigende recensie kregen en Orson Welles over zijn bizarre ontmoeting net Ernest Hemingway.

Bij VPRO Boeken ontstond er deze week enige ophef over de negatieve recensie van Pier en Oceaan in de Volkskrant. Ter geruststelling; er zijn extremere gevallen bekend. Recensenten die bijvoorbeeld Lolita, Ulysses, Madame Bovary of Moby Dick de grond in schreven. Het Amerikaanse cultuurblog Flavorwire heeft vijftien boeken op een rijtje gezet die vandaag de dag als klassieke meesterwerken worden beschouwd, maar die kort na verschijnen een vernietigende recensie te verduren kregen. Zoals: “Ulysses appears to have been written by a perverted lunatic who has made a speciality of the literature of the latrine… I have no stomach for Ulysses…" — The Sporting Times, 1922.

De naam viel al even: Ernest Hemingway. Op Open Culture staat een videoclip waarin de Amerikaanse acteur en film- en toneelregisseur Orson Welles zijn herinneringen ophaalt aan zijn eerste ontmoeting met Hemingway. Het fragment dateert uit 1974 en is afkomstig van de BBC. De twee ontmoetten elkaar in 1937 in New York. Ondanks een aantal gelijkenissen waren ze vooral elkaars tegenpolen, zoals Welles' anekdote doet vermoeden.

Van New York naar Arnhem is een kleine stap. In de Gelderse hoofdstad kun je nu naast hamburgers ook boeken bij de McDonalds halen, zo meldt NRC Boeken. De bibliotheek heeft er een tijdelijk filiaal geopend met als doel om jongeren het ledenbestand in te lokken. Word lid en krijg er een gratis hamburger bij, dat is het idee. Zou dit dan de langverwachte Deus ex Machina in de strijd tegen ontlezing zijn?

Om diezelfde ontlezing te bestrijden pakt het CPNB binnenkort weer uit met de nationale leescampagne Nederland Leest. Gedurende de maand november kunnen we een gratis exemplaar van De donkere kamer van Damocles uit de bibliotheek mee naar huis nemen. Inmiddels weten we via Tzum hoe die speciale uitgave er uit gaat zien. Twee verschillende kleuren, oranje en turkoois, goed en kwaad. Nog twintig nachtjes slapen.

De Selexyz-debuutprijs is opgeheven, maar gelukkig hebben de Bronzen Uil nog. Tijdens het festival Het Betere Boek in Gent, afgelopen zaterdag, werd deze prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen jaar uitgereikt aan Roderik Six voor zijn roman Vloed.

Als er jongtalent ontspruit, is er natuurlijk ook ergens een oude rot die valt. Dit keer was dat Ivo Michiels, op 89-jarige leeftijd. Vooral in Vlaanderen bekend als dé pionier van het experimentele proza. Hij schreef onder andere twee succesvolle romancycli. Eerst de vijfdelige Alfa-cyclus en toen het tiendelige Journal Brut. Met de lof van Samuel Beckett en de American Award die hij voor zijn oeuvre kreeg, deed hij het ook buitenshuis niet slecht. September dit jaar voltooide hij zijn roman Maya Maya. Het boek verschijnt op 8 januari 2013, de dag dat Ivo Michiels 90 zou zijn geworden.

Woensdag is voor de 64e keer de Frankfurter Buchmesse geopend. De grootste boekenbeurs ter wereld trekt circa 7300 deelnemers uit meer dan 100 landen. Dit jaar staat Nieuw-Zeeland centraal. Bijna 70 auteurs en 100 kunstenaars uit het land zijn vertegenwoordigd in Frankfurt. Ter introductie een fraai promotiefilmpje uit Nieuw-Zeeland:

Voor de zekerheid: Niet Cees Nooteboom, maar de Chinese schrijver Mo Yan heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Dat maakte het Nobelprijscomité gisteren bekend. De schrijver verwierf in het westen vooral bekendheid met zij boek Het rode korenveld, dat in 1987 werd verfilmd en op het Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer won.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.