In deze nieuwe rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Wat heb je gemist? Wij geven een onvolledig en subjectief overzicht dat door jullie eenvoudig is aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.

We beginnen dichtbij huis. Vrijdagavond werd de shortlist voor de AKO Literatuurprijs 2012 bekendgemaakt. De genomineerden zijn Stephan Enter (Grip), Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Mensje van Keulen (Liefde heeft geen hersens), Elvis Peeters (Dinsdag), Peter Terrin (Post mortem) en Anton Valens (Het boek Ont). Arnon Grunberg won de prijs eerder met Fontoompijn en De asielzieker, Mensje van Keulen haalde al eens de shortlist, voor de overige vier is het de eerste keer dat zij genomineerd zijn. Op vrijdag 29 oktober wordt duidelijk welk boek de sticker 'winnaar' opgeplakt krijgt.

Op een shortlist staan is prachtig, maar het gaat natuurlijk om de prijzen. Schrijfster Bibi Dumon Tak kreeg dinsdag de Gouden Griffel 2012 toegekend voor haar boek Winterdieren. De prijs voor het mooiste kinderboek (van het afgelopen jaar) werd tijdens het Kinderboekenbal uitgereikt. Tegenover de NOS vertelde Bibi Dumon Tak blij te zijn dat een non-fictie boek weer eens heeft gewonnen.

Op De Contrabas wordt intussen gediscussieerd over de spelregels van zo’n literaire prijs. In dit geval de VSB Poëzieprijs. De jury, die zich over de beste dichtbundel mag buigen, heeft de dichters Fred Papenhove en John Schoorl geweigerd toe te laten tot de prijs, omdat hun bundels te laat zijn ingeleverd. Een goede vraag: waarom moeten er bundels worden ingestuurd voor een prijs? En wie moet dat doen? Chrétien Breukers van De Contrabas roept op tot een boycot. Dit zijn de bundels die wel tijdig zijn gepost.

Het is deze week Banned Books Week. In de loop der eeuwen zijn er altijd boeken geweest die niet gelezen mochten worden omdat ze in strijd zouden zijn met de goede zeden of heersende politieke opvattingen. En nog steeds zijn er boeken die niet in de boekhandel of bibliotheek te vinden zijn omdat die te controversieel worden bevonden. Het Amerikaanse initiatief Banned Books Week neemt het op tegen de censuur en doet dat onder meer met de inzet van een videokanaal waar lezers fragmenten uit verboden boeken voorlezen. In het Centre Céramique in Maastricht is tot en met 28 oktober een tentoonstelling te zien die op dit onderwerp naadloos aansluit. Daar verscheen ook een rijk geïllustreerd boek bij. VPRO's De Avonden vroeg historicus Emile Ramakers en samensteller John Kampstra vijf verboden geschriften uit te lichten.

Het kleinste boek ter wereld telt 30 pagina’s en is net zo breed als een menselijke haar. Het boek Teeny Ted From Turnip Town van Robert Chaplin is zo klein dat het zelfs met een microscoop niet waarneembaar is. Via crowdfunding hoopt de maker het minuscule boekje in een grote oplage te publiceren. In iedere boekenkast is daar geheid een plekje voor.

The Guardian heeft gisteren op National Poetry Day de Engelse filantroop William Sieghart ingehuurd als poëziedokter. Onder het mom 'a poem a day, keeps the doctor away' kregen bezoekers de mogelijkheid om een bepaalde klacht voor te leggen, waarna Sieghart in zijn poëzie apotheek een passend gedicht opzocht.

Op Book Patrol staat een aardige infographic (in het Nederlands ook wel aangeduid als 'beeldstatistiek'), die weergeeft hoe de uitgave van een boek tot stand komt. Het begint uiteraard met een idee. Vervolgens zijn er vooral veel obstakels, zo blijkt.

Tot slot: hadden we je al verteld dat er een roman van J.K. Rowling is verschenen?