De Engelse schrijfster Hilary Mantel sleepte gisteren voor de tweede keer de Man Booker Prize binnen, de meest prestigieuze prijs die in het Engels taalgebied vergeven kan worden aan een roman. Ze kreeg de Booker Prize voor het tweede deel van een trilogie over Thomas Cromwell (1485-1540), de Engelse staatsman en vertrouweling van Hendrik VIII.

Dat tweede deel, Bring up the Bodies, ligt nu in Nederlandse vertaling in de boekhandel, onder de titel Het boek Henry, en gaat vooral over de lotgevallen van Anna Boleyn (1507-1536), de tweede vrouw van Hendrik VIII en koningin van Engeland van 1533 tot 1536.

 

“You wait twenty years for a Booker prize and two come along at once,” was de eerste reactie van een tamelijk onthutste Mantel op het winnen van de prijs. “Ik verwacht niet hier na voltooiing van het derde deel weer te staan hoor,” voegde ze daar relativerend aan toe.

 

Volgens Peter Stothard, juryvoorzitter van de Man Booker Prize, verdient Mantel de dubbele onderscheiding vanwege het “herschrijven van de regels voor de historische roman.”

 

Niet geheel toevallig sprak Maarten Westerveen op de avond van de bekendmaking met Mantel in De Avonden. Luister hier naar dat gesprek.