artikel/audio

De Duitse schrijver Günter Grass laat zich in zijn nieuwe dichtbundel 'Eintagsfliegen' (Eendagsvliegen) opnieuw kritisch uit over Israël, schrijft Die Zeit op haar cultuurpagina. In een van de gedichten noemt hij de in Israël wegens spionage tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeelde Mordechai Vanunu een held en een voorbeeld. In 1986 vertelde Vanunu alles over het Israëlische nucleaire programma aan een journaliste.

In zijn gedicht  'Ein Held unserer Tage' (Een held van onze tijd) dicht Grass over Vanunu: "Zo heet de held die zijn land hoopte te dienen door de waarheid aan het licht te brengen".

 

Het is Grass in dit gedicht overigens niet alleen te doen om Israël. Hij roept iedereen die over geheime informatie over massavernietigingswapens beschikt op de waarheid te vertellen. Het schenden van staatsgeheimen wordt de wereld alleen maar beter van, vindt Grass. De wereld heeft er recht op te weten wat er in Texas, China, Iran, Rusland en Kiel gebeurt (werf HDW in het Duitse Kiel bouwt onderzeeboten voor Israël die waarschijnlijk ook atoomwapens aan boord zullen hebben).


In april ontstond er ook al ophef over een gedicht van Grass. Toen werd er zelfs een reisverbod tegen hem uitgevaardigd. In het gedicht "Was gesagt werden muss" noemde Grass de atoomwapens van Israël een bedreiging voor de wereldvrede.

 

Beluister hier het gesprek met dichter Tom Ordelman uit De Avonden (schuif de balk naar 1:20 uur). Hij maakte destijds een vertaling van het gedicht van Grass. Het artikel uit Die Zeit staat hier.