De Stihl MS 170 - Deel 1/4

“Handzaam instapmodel met de beproefde basisuitrusting. Uitermate geschikt voor het zagen van haardhout. Velt bomen met een stamdiameter tot 30 cm. Nu van €243,02 voor maar €199,00 (incl. BTW).”

Als u Tirza heeft gelezen of de film heeft gezien, dan weet u waarschijnlijk waar dit over gaat. Als u Tirza niet heeft gelezen en de film aan u voorbij is gegaan, dan weet u het waarschijnlijk niet. Oftewel: Pas op als u nog van plan bent om Tirza te gaan lezen, ik sta op het punt uw leeservaring te bederven! Tot zover de spoiler alert, nu de spoiler.

‘De MS 170 is sterker dan Allah, sterker dan God ook, krachtiger dan Jezus. De Stihl 170 is de heerser Kaisa, onze heerser’, aldus Jörgen Hofmeester nadat hij heeft bekend zijn dochter Tirza te hebben vermoord en haar vriend te hebben ‘gesnoeid als een fruitboom’. Voor alle duidelijkheid, de Stihl MS 170 is een kettingzaag. Het stikt in Tirza van de indringende passages, maar dit moment, waarop je erachter komt waarom Tirza en haar vriend onvindbaar zijn, durf ik toch wel als het allerindringendst te bestempelen. Het dodelijke stuk tuingereedschap uit Arnon Grunbergs alom gelauwerde roman leek mij dus bij uitstek een voorwerp dat het verdient om gezocht te worden.

De ouders van Hofmeester beheerden in Geldermalsem een gereedschapswinkel. Het belang van degelijk tuingerei is hem met de paplepel ingegoten. Als ik snoei, zo redeneert hij, hoef ik niet na te denken. Zijn keuze voor de Stihl MS 170 verklaart hij als volgt: ‘De MS 170 is een compacte zaag, maar hij gaat overal doorheen. Daarom zijn amateurtuiniers ook zo dol op hem. Hij is ook zuinig in gebruik.’
Internet lijkt dat te beamen. Amateurhoveniers op forumsites zijn over het algemeen lovend. Zoals op (het lijkt wel een slechte vertaling van ‘Hofmeester’) Backyardboss.com.

“Great power for the size of saw. I use it to limb the tree and cut up the small stuff. It is so light I can flick it around and it doesn't snap back at you when you make a mistake or do something a little careless.”
 
-Anonymous

"I love my Stihl saws, big and small."
-DEERKLR


Je zou haast de hand van Grunberg vermoeden…

Ook YouTube bevestigt het beeld van de MS 170 als een handzame kettingzaag die weinig onderscheid maakt tussen boter en bomen. De moordscène uit Tirza wordt er zo niet minder plastisch op:

En om het allemaal nog veel verderfelijker te maken, een filmpje waarin een jongen van ik schat 15 jaar (zie beugel en jeugdpuisten) de MS 170 demonstreert. Let op zijn laatste woorden. Een Hofmeester in wording?

Fuck nature’, roept de Amerikaanse knaap met de doodsangst nog vers in de ogen. Treffender valt de roman van Grunberg niet samen te vatten, me dunkt.

Goed, nu ik weet hoe hij klinkt (als een motorfiets), nu ik de kleur ken (obsceen oranje), nu ik een profiel van zijn gebruiker voor ogen heb (eeuwige pubers), is het tijd om het favoriete speeltje van Hofmeester in het echt op te zoeken. Waar ik mijn zoektocht moet beginnen? Daar laat Grunberg geen twijfel over bestaan. Net zo graag als Hofmeester mensen vertelt dat zijn dochter ‘hoog-hoogbegaafd’ is, vertelt hij ze dat hij niet zomaar in Amsterdam woont, maar dat hij daar ‘op stand’ woont, in de Van Eeghenstraat, het Vondelpark als zijn tuin.
Oud-Zuid, daar moet ik zijn.

                                                                             Deel 2>>>

In Ongevonden voorwerpen gaat Tiemen Hiemstra op zoek naar een roemrucht voorwerp uit een klassieke Nederlandse roman. Niet om die ook daadwerkelijk te vinden, maar om de reis die het oplevert. Romans vertellen ons iets over werkelijkheid, maar wat kan de werkelijkheid ons over romans vertellen?

Twee weken terug leverde zijn zoektocht naar de fiets uit De aanslag van Mulisch een aantal opmerkelijke ontdekkingen op.
Deze week ging Tiemen Hiemstra op zoek naar de kettingzaag uit Tirza van Arnon Grunberg.