Onverwacht ligt opeens het derde deel van Nop Maas' omstreden biografie van Gerard Reve in de winkel. Het boek, dat pas op 12 november zou verschijnen, is in het geheim verspreid.

Twee jaar geleden ontstond een conflict tussen Joop Schafthuizen, de weduwnaar van Gerard Reve, en biograaf Nop Maas en uitgeverij Van Oorschot. Schafthuizen is houder van het auteursrecht van de schrijver. Hij vindt de inhoud van het derde deel te kwetsend en heeft om die reden nooit toestemming gegegeven voor de publicatie van het derde boek. De uitgeverij en Nop Maas beweren het tegendeel.

Uitgeverij Van Oorschot verklaart: 'Oorspronkelijk zou dit deel in 2010 verschijnen. Nadat de erfgenaam van Reve, de heer J. Schafthuizen, de tekst van dit deel van tevoren ter inzage had gekregen en hierin alles kon schrappen wat naar zijn zin te zeer privé was, en nadat de tekst was gezet, maakte hij echter plotseling bezwaar tegen de uitgave. Uiteindelijk leidde dat tot een kort geding, waarin de voorzieningenrechter publicatie verbood. In hoger beroep werd deze uitspraak vernietigd door het Amsterdamse gerechtshof, dat de bezwaren van Schafthuizen verwierp. Daarmee is nu eindelijk de weg vrij voor verschijning van het afsluitende deel van de biografie. Voor wie daar belang in stelt zijn de uitspraken van de voorzieningenrechter en het gerechtshof te vinden op www.rechtspraak.nl, LJN BQ8190 en BW9334.'

Na deze uitspraak stond de verschijning van Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven. Deel 3: De late jaren (1975-2006) gepland voor november 2012. Waarom dan nu opeens al in de winkel?

Van Oorschot: 'Dat de productie sneller verliep dan voorzien heeft als voornaamste oorzaak dat wij al sinds november 2010 over een gave drukproef beschikten. Om die reden kon het boek thans verschijnen.'

NRC Handelsblad
meldt dat ook Joop Schafthuizen verbaasd is. Schafthuizen noemt de publicatie 'overmoedig' en overweegt juridische stappen.