Sommige schrijvers nemen wel erg veel tijd voor hun volgende boek. Katja de Bruin probeert de komende weken het antwoord te vinden op de vraag: waar blijft toch het nieuwe boek van...? Vandaag aflevering 1: Donna Tartt.

In september was het twintig jaar geleden dat Donna Tartt de wereld veroverde met The Secret History; een superieure, mysterieuze whydunnit over de moord op een student klassieke talen door zijn eigen vrienden. Haar debuutroman, waarvoor een voorschot van 450.000 dollar was betaald, was meteen na verschijning in 1992 een kolossaal succes en de 28-jarige Tartt werd onthaald als een literaire sensatie. Inmiddels heeft The Secret History een cultstatus, juist doordat Tartt zich niet liet verleiden tot een snelle opvolger.

Acht jaar had ze gedaan over het schrijven van The Secret History, we waren dus gewaarschuwd. Het zou tien jaar duren voor in 2003 eindelijk The Little Friend het licht zag. Deze Southern Gothic-roman, die in The Guardian werd omschreven als een mix tussen Enid Blython en Harper Lee, was minder briljant dan The Secret History, maar bewees wel het duistere verteltalent van Donna Tartt. Haar tweede roman speelde zich af in het Mississippi van begin jaren zeventig, waar de jonge Harriet probeert de gewelddadige dood van haar broertje Robin te verklaren.

In 2013 wordt ze vijftig, en zijn we weer tien jaar verder, maar het ziet er niet naar uit dat haar derde roman op korte termijn te verwachten valt.

Vier jaar geleden meldde uitgeverij Little, Brown dat zij de rechten voor die derde roman hadden verworven, waarvan werd gefluisterd dat die in 2012 het licht zou zien. Een titel werd niet bekend gemaakt, wel mochten we alvast weten dat het een verhaal zou worden over een jonge man die, aangeslagen door de dood van zijn moeder, in de onderwereld belandt. Er is ook iets aan de hand met een gestolen kunstschat, maar dat is het wel zo’n beetje.

Inmiddels is zelfs niet geheel duidelijk wie de nieuwe Donna Tartt gaat uitgeven. Little, Brown laat weten dat zij het in elk geval niet zijn. En dat ze ook niet weten wie wel. Bloomsbury, die haar eerste twee romans uitgaf, meldt het volgende:

We are not entirely certain if Donna Tartt has written another book and when it will be published, but all details about a new title would be announced either upon acquisition by the publishing company or a year before the publication date, when the company will start feeding out information to the public.

Tartt zelf zwijgt in alle talen. Op de Facebookpagina die een toegewijde fan over haar bijhoudt, worden de spaarzame nieuwtjes over de raadselachtige Tartt bijeen geschraapt. Interviews geeft ze niet, slechts een doodenkele keer duikt ze ergens op om een stukje voor te lezen. Maar een kluizenaar is ze toch ook weer niet, want dankzij societybeest Candace ‘Sex in the City’ Bushnell weten we in elk geval dat ze in 2011 een van de gasten was op het jaarlijkse kerstfeestje van glamourkoppel Jay McInerney en Anne Hearst.