In deze rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week o.a. de tachtigste geboortedag van Sylvia Plath (1932–1963), Amazon's allereerste klant treedt uit de anonimiteit en Harry Mulisch op microniveau.

Uit de enorme hoeveelheid boeken over Obama kozen we deze week tien recente titels die ons de moeite waard lijken. Obama blijkt een populair onderwerp voor een boek: Amazon geeft maar liefst 12.965 resultaten weer. Het zegt minstens zo veel over Amazon, de online winkel die niet meer uit het westerse consumptiepatroon is weg te denken. De datum 3 april 1995 markeert het begin van de digitale revolutie in de boekenwereld als John Wainwright het boek Fluid Concepts and Creative Analogies van Douglas Hofstader aanschaft. Hij is daarmee de allereerste klant van Amazon, zo lezen we op Quora. De aankoop is niet onopgemerkt gebleven: een van de gebouwen van het hoofdkwartier in Seattle is naar de innovator vernoemd, The Wainwright.

Gisteren ging de leesbevorderingscampagne Nederland Leest van start. Dit jaar staat De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans centraal. Gedurende de hele maand november wordt de heruitgave - in een oplage van 642.000 exemplaren - gratis uitgedeeld door de openbare bibliotheken aan hun leden. In 1958 verscheen de eerste druk in een oplage van 2000 stuks.

Sylvia Plath (1932–1963) zou deze week haar 80ste verjaardag hebben gevierd - als ze nog onder ons zou zijn. De Amerikaanse dichteres, romanschrijfster en essayiste nam kort voor haar zelfmoord het gedicht 'A Birthday Present' op. Het blog Flavorwire heeft tien quotes van Sylvia Plath uitgelicht, die haar (onverenigbare) kijk op het leven illustreren.

Afgelopen dagen was er veel te doen rond het onlangs gepubliceerde logboek dat Harry Mulisch bijhield tijdens het schrijven aan De ontdekking van de hemel. Zo bleek de schrijver in 1992 door een beroerte te zijn getroffen. Het had niet veel gescheeld of Mulisch was verlamd geraakt en zijn magnus opus was voor altijd onvoltooid gebleven.
Anderen zagen in het logboek vooral een aanleiding tot taalkundige analyse op microniveau. NRC Boeken publiceerde een opmerkelijk verhandeling van dichter Marc van Biezen over de A-S verbindingen, H-M verbindingen en het getal 8 in het werk van Mulisch. Anton Steenwijk, Archiblad Strohalm. Harry Mulisch, Herbert en Magda (uit: Het theater, de brief en de waarheid). 8 theaterstukken, 8 dichtbundels. Dergelijke verbanden. Volledig in overeenstemming met Mulisch' favoriete uitspraak: 'alles heeft met alles te maken'.

Maandag werd de winnaar van de AKO Literatuurprijs bekendgemaakt. Het werd de Vlaamse schrijver Peter Terrin. Zijn bekroonde roman Post Mortem gaat over het herseninfarct van zijn dochtertje. De prijsuitreiking kende een ietwat ingetogen stemming door het plotselinge overlijden van J.Bernlef. De schrijver van onder meer Hersenschimmen stierf eerder die dag na een kort ziekbed. Hij werd vijfenzeventig jaar. Bernlef won overigens de eerste editie van de AKO Literatuurprijs, in 1987, met het boek Publiek geheim.

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.