In deze rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week o.a: Twee boeken over een been, lijstjes en de lancering van Lexicon.

Lancering lexicon

Sinds deze week is het Algemeen Letterkundig Lexicon aan de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) toegevoegd. Het nieuwe standaardwerk voor letterkundige terminologie is digitaal en gratis toegankelijk, in gedrukte vorm zou het naslagwerk 2600 bladzijden tellen.

Zoek de verschillen

Afgelopen zondagochtend vertelde de Vlaamse journalist Marnix Peeters bij VPRO Boeken over zijn roman De dag dat we Andy zijn arm afzaagden. Een paar weken geleden was in hetzelfde programma Max van Rooy te gast, naar aanleiding van zijn boek Leve het been! (snijtijd 90 minuten). De titels doen overeenkomsten vermoeden, terwijl de boeken in geen enkel opzicht met elkaar te vergelijken zijn. Maar als we de boeken naast elkaar leggen slaat de twijfel weer toe. Overigens: begin volgend jaar verschijnt het boek Het been van Joris van Casteren. Wij houden het artwork scherp in de gaten.

Lijstjes

Het is weer tijd voor lijstjes. De redacteuren van The New York Times stelden een lijst samen met de tien beste boeken van 2012. Hilary Mantel, Dave Eggers, Zadie Smith, Kevin Powers en striptekenaar Chris Ware haalden de top tien met fictie, de overige auteurs komen uit de non-fictiehoek. The Yellow Birds, een roman van Kevin Power over de oorlog in Irak, is door The Guardian tot het beste boek van 2012 uitgeroepen.

Uiterlijke gelijkenissen

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Het succes van Matchbook (waar badpakken en bikini’s met boeken worden vergeleken) heeft een vervolg gekregen: de website Pages and Polish verzamelt gelakte nagels die door boekomslagen zijn geïnspireerd. Wat volgt?

Dit onvolledige en subjectieve overzicht is eenvoudig aan te vullen: gebruik onderstaand reactieveld als prikbord en bericht over het nieuws dat je wilt delen.