In deze rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week o.a: Frans Kusters overleden, requiemmis voor Reve, boeken Komrij onder de hamer en de genomineerden voor de Bad Sex Award.

Deze week overleed korte verhalenschrijver Frans Kusters, op 63-jarige leeftijd. Hij was al een tijd ernstig ziek. Kusters debuteerde in 1975 met de verhalenbundel De reis naar Brabant, waarmee hij de Reina Prinsen Geerligsprijs in de wacht sleepte. Na nog een tiental verhalenbundels verscheen van hem in 2001 een roman, Na het wonder. Zijn laatste verhalenbundel verscheen drie jaar geleden.
 
Lees hier wat Chrétien Breukers van literair weblog De Contrabas schreef over Kusters. 

In 2007 spraken Erik Jan Harmens en Wim Brands met Kusters. Luister hier naar dat gesprek.

Vic van de Reijt, onder meer bekend van zijn voorliefde voor smartlappen en Elsschot (niet in combinatie), gaat verder als ‘editor at large’ bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Dat is een mooie functie, maar betekent feitelijk dat hij een stapje terug doet om zich te kunnen richten op andere projecten.

 

Van de Reijt is al 25 jaar verbonden aan de uitgeverij. Als redacteur haalde hij ooit Arnon Grunberg binnen. Vorig jaar verscheen zijn langverwachte biografie van Willem Elsschot. Luister hier naar het gesprek dat De Avonden toen met hem voerde.

Veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem brengt aanstaande dinsdag een eerste selectie uit de bibliotheek van Gerrit Komrij onder de hamer. Het Parool toont foto's van de door Komrij verzamelde boeken. Zo te zien bevat deze lichting een groot deel van zijn collectie over poep. Hij bundelde de teksten die hij verzamelde een aantal jaren geleden in het boek Kakafonie, encyclopedie van de stront. Een buitenkans voor elke rechtgeaarde scatoloog.

De website Google Poetics verzamelt opmerkelijke, door Google gesuggereerde zoekopdrachten. Volgens de initiatiefnemers kan dat pure poëzie opleveren. Je herkent het vast: je plaatst een woord in het zoekveld van Google en de zoekmachine denkt te weten (op basis van populariteit) waarnaar je op zoek bent. De suggesties van Google zeggen veel over het surfgedrag van de gebruikers, zoals bovenstaande illustratie aantoont.

Vooraf werden ze gezien als de grote favorieten, maar bestsellerauteurs EL James (Vijftig Tinten Grijs) en JK Rowling (Een goede raad) hebben de shortlist van de Bad Sex Awards uiteindelijk toch niet gehaald. Volgens het literaire magazine Literary Review, die de prijs jaarlijks organiseert, zijn de passages 'niet gênant genoeg'.

Onder de genomineerden wel Tom Wolfe, met zijn jongste boek Terug naar het bloed. Oordeel zelf: 'Now his big generative jockey was inside her pelvic saddle, riding, riding, riding, and she was eagerly swallowing it swallowing it swallowing it with the saddle's own lips and maw -- all this without a word.'

De tenenkrommende passages van de overige zeven genomineerde schrijvers zijn bij The Guardian na te lezen.

Afgelopen zondag vertelden Teigetje en Woelrat, voormalig levenspartners van Gerard Reve, in het RKK-radioprogramma Andersdenkenden dat ze op 14 december een requiemmis voor de zielenrust van de Grote Volksschrijver zullen opdragen in Den Haag. Op de website van de katholieke omroep staat:
 
‘De mis is bedoeld als een ‘Dienst van Waardigheid’ omdat er zo een einde kan komen aan de ‘ontluisterende toestanden’ waarmee Gerard Reve naar hun smaak ook na zijn dood in 2006 betrokken is. Pastoor Louis Berger van de parochie H. Pastoor van Ars in Den Haag zal de mis te celebreren. De cabaretier Herman Finkers heeft toegezegd in het gregoriaans te zingen tezamen met het parochieel kerkkoor. De dienst zal geheel in het zwart zijn.’
 
Onlangs nog verscheen het boek Ons Leven Met Reve, waarin het duo de liefdesavonturen beschrijft met Gerard Reve. Eerder schreven ze ook al Huize Het Gras, over de periode die ze in het Friese Greonterp doorbrachten met Reve.
 
Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van De Avonden (het boek welteverstaan, niet het gelijknamige programma) zal de VPRO een Grote Gerard Reve Show uitzenden op Radio 1, maar daarover hoor je binnenkort meer.
 
Het gesprek met Teigetje en Woelrat is hier te horen.