In deze rubriek halen we nog één keer de stofkam door de voorbije week. Voor iedereen die even iets anders aan het hoofd had. Deze week o.a: een nieuwe roman van Bernlef, in januari nieuwe Dichter des vaderlands en twee buitenlandse prijzen van Nederlandstalige auteurs.

Volgende maand verschijnt er nieuwe roman van Bernlef, Onbewaakt ogenblik getiteld. Hij voltooide het boek kort voor zijn dood, op 29 oktober van dit jaar. Het boek gaat over een op Bernlef lijkende schrijver die zich, onder druk gezet door zijn uitgever, met enige tegenzin aan zijn memoires zet. Alle thema’s die voor Bernlef belangrijk zijn geweest, komen in Onbewaakt ogenblik samen. Jeugdherinneringen, gedachten over muziek, taal en het geheugen, aantekeningen over een van zijn favoriete auteurs en verslagen van bijzondere ontmoetingen wisselen elkaar af in deze indringende, melancholische roman die zowel de neerslag is van een schrijversleven als een ode aan de liefde.

 
Na Onbewaakt ogenblik zullen er, in overleg met de erven, nog meer boeken volgen die Bernlef bij zijn overlijden in portefeuille had.
 
Op zondag 25 november zullen K. Schippers, K. Michel, Tjitske Jansen en Gillis Dorleijn een hommage verzorgen aan Bernlef, in De Nieuwe Liefde in Amsterdam.
 

Luister hier naar het laatste gesprek dat De Avonden had met Bernlef, voorafgegaan door een gesprek met NRC-criticus Arie van den Berg en de uitgeefster van Bernlef Annette Portegies.

De opvolger van Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr zal niet worden gekozen, maar benoemd. In december komt een benoemingscommissie bijeen, bestaande uit dichteres Maria Barnas, programmamaker en poëziebloemlezer Arie Boomsma, literair NRC-redacteur Arjen Fortuin, dichter en journalist Piet Gerbrandy, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos. Eind januari zal de nieuwe Dichter des Vaderlands worden ingehuldigd tijdens Gedichtendag.

De Engelse vertaling van Het diner van Herman Koch is genomineerd voor de National Book Award 2012. Andere genomineerden zijn: Daniel Kahneman, Ben Fountain, Eowyn Ivey, Patrick deWitt, en Laurent Binet.
 
Intussen zijn er van de Engelse vertaling van Het diner al meer dan 40.000 exemplaren verkocht.

Nog meer prijzennieuws: De NDR Kultur Sachbuchpreis gaat dit jaar naar David Van Reybrouck, voor zijn boek Congo. Dit voorjaar verscheen de vertaling van zijn boek in Duitsland en is daar een bijna even groot succes als in Nederland. Lees hier wat Der spiegel vond van het boek. De prijs wordt op 20 november uitgereikt. Het prijzengeld bedraagt 15.000 euro.