‘Naar de overkant van de Nacht’ wordt verfilmd, de roman van Jan van Mersbergen die zich afspeelt tijdens Vasteloavend (carnaval in Limburg). Mark de Cloe, onder meer bekend van 'Shocking Blue', gaat de film regisseren.

Naar de overkant van de nacht vertelt het verhaal van Ralf, symbolisch genoeg verkleed als veerman, die tijdens een met drank overgoten nacht de keus van zijn leven moet maken. Blijft hij trouw aan zijn grote jeugdliefde Sara, die hem de zorg over haar vier kinderen heeft toevertrouwd, of kiest hij voor een leven alleen? De carnavalsnacht, vol bont uitgedoste mensen, flirtende meisjes en liters bier, werkt als een soort catalysator.
 
De roman is gevat in hallucinant proza. Je ervaart de roes en de beklemming bija fysiek tijdens het lezen. Ralf geeft zich geheel en al over aan de extase waarin het Venlose carnaval hem brengt, om uiteindelijk geconfronteerd te worden met de vraag die hij voortdurend heeft proberen te ontlopen: wil hij de zorg voor de kinderen, die niet van hem zijn, nog wel op zich nemen? Wil hij, als hij diuep in zijn hart kijkt, niet eigenlijk vrij zijn?
 
De opnames voor Naar de overkant van de nacht staan gepland in het voorjaar van 2014, op locatie in Venlo. Aan het eind van dat jaar zal de film in de bioscopen te zien zijn.
 
Luister hier naar het gesprek dat De Avonden voerde met Jan van Mersbergen over zijn boek.