April is de Maand van de Filosofie. Human haalt in samenwerking met de VPRO met het programma ‘Hoe word ik wakker in één nacht’ een nachtje door op vrijdag 9 april van 2.00 tot 7.00 op radio 1.

Vanuit de Amsterdamse studio Desmet presenteert Wim Brands vijf uur nachtelijke levenskunst en filosofie. Een nacht lang praten de filosofen René ten Bos, Stine Jensen, Maarten Doorman en Frank Meester over hoe filosofen door de eeuwen heen nadachten over identiteit. Ze gidsen de luisteraar langs de filosofische klassiekers, die naar hun oordeel gekend moeten worden om de zoektocht met veerkracht en weerbaarheid tegemoet te treden.

Er worden prikkelende vraagstukken behandeld; hoeveel vrijheid heb ik eigenlijk om mijn identiteit vorm te geven in deze tijden van crisis? Je kunt wel beweren dat je een wereldburger bent als je in New York een café latte zit te drinken, maar wat betekent dat eigenlijk? In deze Radionacht van de Filosofie wordt stilgestaan bij de paradoxale wijzen waarop we onze identiteit vormgeven: door te werken, lief te hebben, te liegen, te reizen en veel meer. 25 toehoorders dagen de filosofen uit, met persoonlijke ervaringen, korte verhalen en aan de hand van een playlist met liedjes die in hun leven een grote invloed hebben gehad.

Van 02:00-06:00 uur delen de filosofen en toehoorders hun kennis en ervaringen met de wakkere luisteraar. Van 06:00-07:00 uur onderzoeken ze voor de ontwakende luisteraar hoe de opgedane kennis het inzicht in de actuele gebeurtenissen van de dag verdiept.