De VPRO presenteert vanaf zondag 8 april een literaire reeks over immigratie: Nieuwkomers. Een serie van zes afleveringen, gemaakt door Wim Brands en David Kleijwegt, met portretten van schrijvers die zelf ook nieuwkomers zijn.

Immigratie was in de vorige eeuw een belangrijk thema en is ook in deze eeuw een terugkerend onderwerp. Wat betekent het om van het ene naar het andere land te vertrekken? Wat gebeurt er met thuis? Hoe gastvrij is dat nieuwe land? Wat zijn je verwachtingen? Je dromen?

De vragen worden gesteld aan de hand van boeken, aan schrijvers die zelf ook nieuwkomers zijn. Zoals onder anderen Jean Kwok, Teju Cole, Chika Unigwe en Asis Aynan. Wim Brands zocht de schrijvers op en bezocht met hen de belangrijke plekken uit hun romans.

Nieuwkomers speelt zich af in IJmuiden/Amsterdam, Berlijn, Antwerpen, Luton/Londen en New York, en zoomt vanuit verschillende invalshoeken in op immigratie. Stel je voor: je bent tien, je komt uit Ghana, en opeens woon je in een Engelse wijk die gevaarlijk is, in een land dat voor buitenlanders een onzichtbaar plafond kent, hoe blijf je dan dromen over de toekomst?

Nieuwkomers. Vanaf 8 april wekelijks op de zondagavond, om 19.50 uur op Nederland 2.

Aflevering 1: Asis Aynan – Ik, Driss (IJmuiden/Amsterdam)
Aflevering 2: Chika Unigwe – Fata Morgana (Antwerpen)
Aflevering 3: Sherko Fatah – We gaan als het donker wordt (Berlijn)
Aflevering 4: Stephen Kelman – Pigeon English (Londen)
Aflevering 5: Jean Kwok – Bijna thuis (New York)
Aflevering 6: Teju Cole – Open stad  (New York/Brussel)