Op woensdagavond 25 januari, de vooravond van Gedichtendag, vond de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2012 plaats. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. Dit jaar won Jan Lauwereyns met de bundel 'Hemelsblauw'.

De VSB Poëzieprijs 2012 is gewonnen door Jan Lauwereyns. De dichter krijgt de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel voor zijn bundel Hemelsblauw. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen. Lauwereyns ontving de prijs op 25 januari tijdens een feestelijke avond uit handen van juryvoorzitter Kathleen Ferrier. Met de uitreiking van de VSB Poëzieprijs aan Lauwereyns werd het startschot gegeven voor Gedichtendag 2012.
 

De jury roemt Hemelsblauw om de nieuwe aspecten die de juryleden er in zijn blijven ontdekken: humor, lyriek, het verweven van werelden en wereldbeelden, lef en stilte, combinaties van wetenschap en poëzie. Hemelsblauw is een bundel die taal als voertuig hanteert om tot zorgvuldig opgebouwde gedichten te komen waarin ook zeker de emotie niet ontbreekt. Een bundel waarmee de poëzie een nieuwe weg inslaat, die ons uitnodigt misschien wel geheel nieuwe horizonten te verkennen, aldus het juryrapport.
 

De jury, bestaande uit Astrid Lampe, Ton Naaijkens, Ester Naomi Perquin, Hans Vandevoorde en juryvoorzitter Kathleen Ferrier, selecteerde in oktober de nominaties uit 122 ingezonden dichtbundels die tussen 1 september 2010 en 31 augustus 2011 verschenen. Naast vertrouwde namen bevatte de oogst een aantal sterke debutanten. Naast Jan Lauwereyns werden ook bundels van Peter Ghyssaert, Willem Jan Otten, Erik Spinoy en Anne Vegter genomineerd.
 

Uit alle 122 ingezonden bundels koos juryvoorzitter Kathleen Ferrier haar honderd favoriete gedichten voor de bloemlezing De 100 beste gedichten. De bloemlezing werd tijdens de uitreiking gepresenteerd.

Voorafgaand aan de bekendmaking, tijdens Writers Unlimited, voerde Jeroen van Kan een gesprek met alle genomineerde dichters: Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Willem Jan Otten, Erik Spinoy en Anne Vegter. Na afloop van het gesprek volgde de naam van de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2012.