De Amerikaanse illustrator Jane Mount vroeg honderd culturele kopstukken naar hun ideale boekenplank, maakte daar een illustratie bij, en bundelde die in het recent verschenen boek ‘My Ideal Bookshelf’. Wat zeggen onze lievelingsboeken over ons?

De opdracht is eenvoudig, zoals die in het voorwoord van My Ideal Bookshelf staat afgedrukt: Select a small shelf of books that represent you—the books that have changed your life, that have made you who you are today, your favorite favorites.

In het fraai geïllustreerde boek staan de denkbeeldige boekenplanken van schrijvers als Michael Chabon, Jennifer Egan, Dave Eggers, Malcolm Gladwell, Miranda July, David Sedaris en Vendela Vida. De illustraties zijn gemaakt door Jane Mount, de bedenker van het project, de toelichtingen zijn geschreven door Paris Review-redacteur Thessaly La Force. Welke boeken hebben deze schrijvers geïnspireerd of gevormd? We kunnen het nu achterhalen aan de hand van hun boekenplank.

Niet alleen schrijvers werden naar hun favoriete boeken gevraagd, ook andere disciplines komen in het boek aan bod. Muzikant Thurston Moore, skateboarder Tony Hawk, modeontwerper Rachel Comey en beeldend kunstenaar Marilyn Minter; door hun werk associeer je ze misschien niet direct met boeken, laat staan met boekenplanken, des te verrassender is het om te lezen welke boeken voor hun bepalend zijn geweest.

Radiomaker Hans van Lissum vroeg vijf personen uit de Nederlandse kunst en cultuur naar de vijf boeken die tezamen, op wat voor manier dan ook, hun ideale boekenplank zouden vormen. In de serie, die werd uitgezonden in De Avonden, werd de vraag voorgelegd aan acteur Eelco Smits, schrijfster Maartje Wortel, striptekenaar Floor de Goede, zangeres-componiste Fay Lovsky en schrijver en beeldend kunstenaar Maurits de Bruijn. Welke boeken hebben op hen een onuitwisbare indruk achtergelaten, of zelfs hun leven veranderd?

Eelco Smits

Maartje Wortel

Floor de Goede

Fay Lovsky

Maurits de Bruijn

Je mag de vraag ook zelf beantwoorden. Als de ideale boekenplank ruimte zou bieden aan slechts 5 boeken, welke mogen er dan beslist niet ontbreken?