Het is 65 jaar geleden dat 'De avonden' verscheen, het debuut van Gerard Reve (1923-2006). Van 22 december tot en met 31 december biedt VPRO Boeken dagelijks een audiofragment aan, dat een dag uit het leven van Frits Egters beslaat, voorgelezen door Gerard Reve.

De avonden beschrijft tien dagen uit het leven van Frits van Egters. Het boek is onderverdeeld in 10 hoofdstukken, die elk een volledige dag beslaan. Het begint op 22 december en loopt door tot en met oudejaarsdag. Via VPRO Boeken is binnen deze tijdspanne dagelijks een dag uit het leven van Frits van Egters te horen, voorgelezen door Gerard Reve.

Het romandebuut van Reve wordt als een van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur gezien. Het wordt onder meer geprezen om de treffende beschrijving van de saaiheid die Nederland in de naoorlogse jaren beheerste.

Op uitnodiging van de VPRO las Gerard Reve in 1991 het boek integraal voor. Er waren vijf lange studiodagen voor nodig om De avonden op te nemen. Het ruwe materiaal omvatte zo'n dertig uur audio, vastgelegd op maar liefst 23 spoelbanden. De gemonteerde versie duurt tien uur.

Na het voltooien van het luisterboek schreef de volksschrijver: 'Bijna 45 jaar nadat de gebeurtenissen in mijn roman De avonden een aanvang nemen, heb ik mijn nog steeds veel gelezen debuut in zijn geheel voor de radio voorgelezen. Volgens getuigen was het een middag en avond lang 'alsof de tijd stil stond'. In huiskamers, in treinen en bussen, in nederige hutten en luxe paleizen, op postkantoren en in rijdende automobielen luisterde mijn Geliefd Publiek (vaak met het boek in de hand) naar mijn voordracht. Uur na uur maakten mijn luisteraars de belevenissen van Frits van Egters opnieuw mede. Om met Frits van Egters te spreken: 'Ik vind: je moet luisteren of niet'.'

Op kerstavond wordt op Radio 1 een Grote Gerard Reve Show gebracht, de eerste aflevering van een nieuwe reeks Marathoninterviews. Hoofdgast is Nop Maas, die onlangs het afsluitende deel van zijn Reve-biografie publiceerde. Met verder onder anderen Anton Dautzenberg, Chrétien Breukers, Willem van Albada en Henk van Manen.

Van 22 december tot en met 31 december biedt VPRO Boeken dagelijks een audiofragment aan. De audio blijft beschikbaar tot 1 januari. De Avonden als boek is te bestellen bij uitgeverij de Bezige Bij, het luisterboek is verkrijgbaar bij uitgeverij Rubinstein en de webwinkel van de VPRO.