De P.C. Hooft-prijs 2013 is toegekend aan schrijver A.F.Th. van der Heijden. Dat heeft de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde vandaag bekendgemaakt.

'Zijn werken, inmiddels bijna 30 boektitels, zijn één werk', schrijft de jury in haar rapport. 'Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.'

Het werk van Van der Heijden (1951) is het afgelopen jaar uitzonderlijk veel geprezen. In januari kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre en zijn requiemroman Tonio werd dit jaar met zowel de Libris Literatuurprijs als de NS-publieksprijs bekroond.

De jury van de P.C. Hooft-prijs 2013 prijst zijn stijl als 'ongeremd en retorisch, kent weinig beperkingen en barst soms bijna uit zijn eigen zinsverband’. De jury die Van der Heijden als winnaar heeft aangewezen bestond uit Arnold Heumakers, Xandra Schutte, Thomas Verbogt, Maria Vlaar en Rudi Wester.

De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. Dit jaar is de onderscheiding bestemd voor verhalend proza. Recente laureaten in dit genre waren Charlotte Mutsaers (2010), J.M.A. Biesheuvel (2007) en Cees Nooteboom (2004). Aan de prijs is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden.

Van der Heijden zal de literaire onderscheiding in mei ontvangen. Het is nog de vraag of hij daar persoonlijk bij zal zijn. De schrijver verloor in 2010 zijn zoon Tonio na een verkeersongeval. Hij zonderde zich af, en schreef er een boek over. De prijzen die hij hiermee won kwam hij niet ophalen, omdat hij daar nog niet aan toe was.

Het programma Profiel van de Week (Holland Doc) maakte onlangs een portret van Van der Heijden, aan de hand van archiefbeelden.

VPRO Radio Archief

In de serie ‘De schrijver en het geheugen’ (1984) een fragment uit het boek Vallende ouders van schrijver A.F.Th. van der Heijden en een interview met Van der Heijden over het geheugen. Of een gesprek met de PC-Hooftprijswinnaar uit 1989, naar aanleiding van het verrschijnen van zijn boek Het leven uit een dag. Hier te beluisteren.