Ook dit jaar werkt de VPRO samen met Crossing Border, het festival waar literatuur en muziek centraal staan. De VPRO doet verslag van Crossing Border op radio, televisie en internet.

Televisie
Wim Brands zal tijdens Crossing Border twee afleveringen van zijn televisieprogramma Boeken opnemen (uitzending 18 november en 2 december). De Amerikaanse schrijfster van humoristische en korte verhalen Lydia Davis komt praten over haar nieuwe boek Varianten van ongemak en Thomas Rosenboom spreekt over zijn net verschenen roman De rode loper, die zich afspeelt in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Ben Lerner vertelt over zijn debuutroman Leaving the Atocha Station die in Amerika dit jaar de Believer Book Award heeft gewonnen en nu onder de titel Vertrek van station Atocha in Nederland wordt gepubliceerd, en de Vlaamse auteur Marnix Peeters licht zijn hilarische en absurde debuutroman toe, getiteld De dag dat we Andy zijn arm afzaagden.
Uitzending: zondag 18 november en 2 december om 11.20 uur op Nederland 1.

Radio
Het Radio 1-programma Brands met Boeken komt rechtstreeks van Crossing Border, te gast zijn de Nederlands-Iraanse filmmaker en schrijver Kaweh Modiri en de Nederlands-Roemeense schrijfster Mira Feticu.
Uitzending: vrijdag 16 november, om 19.00 uur op Radio 1.

Ook De Avonden, het dagelijks cultuurprogramma van de VPRO op Radio 6, doet op vrijdag en zaterdag rechtstreeks verslag vanuit de Koninklijke Schouwburg, alwaar de Paul Steenbergen Foyer is omgedoopt tot VPRO Stage De avonden. Op vrijdag zijn er gesprekken met onder anderen de schrijvers Ben Lerner, Christophe Van Gerrewey, Shalom Auslander, Andrew Keen en Judith Schalansky. En op zaterdag zijn onder anderen Marnix Peeters, Jens Christian Grøndahl, Michael Chabon en David Vann te gast. Tussendoor is er livemuziek.
Uitzending: vrijdag 16 november vanaf 21.00 uur op Radio 6 en op zaterdag 17 november, tussen 20.00 en 24.00 uur.

De week na Crossing Border hoor je op 3FM in 3voor12 Radio concerten van Crossing Border.
Uitzending: Maandag 19 november t/m donderdag 22 november, van 22.00 tot 01.00 uur op Radio 3.

Internet
Uitgebreide festivalverslaggeving via VPRO Boeken en 3voor12 met recensies van de optredens, interviews met artiesten en audio on demand.

VPRO Extra
Tijdens het festival wordt dit jaar het Crossing Border Graphic Novels stripprogramma georganiseerd. Verschillende tekenaars maken hun opwachting in een programma onder leiding van stripintendant Gert Jan Pos. Net als romanschrijvers werken striptekenaars aan een geheel eigen wereld. Ze tekenen en schrijven een universum dat gehoorzaamt aan zijn eigen logica. Tim Enthoven, Marti en Aisha Franz lezen voor uit eigen werk en verzorgen een rondleiding door hun wereld. Ze treden op en worden geïnterviewd.
Op zaterdag 17 november in het Theater aan het Spui Den Haag, van 14.00 tot 16.00 uur.