‘Als schrijver hoop je altijd dat de verfilming van je boek middelmatig zal zijn. Van het moment dat ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ in bioscoop draaide is Ken Kesey volledig vergeten.’ Aldus een zichtbaar ontspannen Buwalda als hij wordt gevraagd naar zijn mening over de geplande verfilming van ‘Bonita Avenue’. Hij schenkt ons een open en bij wijlen hilarische kijk in de schrijverskeuken.

GEZIEN
Peter Buwalda, Crossing Border, Queens, 17 november 2012

LITERATUUR
Peter Buwalda sloot zich vier jaar op om aan zijn debuutroman Bonita Avenue te kunnen werken. Hij was te bang om op vakantie te gaan. Als hem iets overkwam zou z’n roman nooit af komen. Schrijven was het enige dat hij durfde. En reken maar dat al die arbeid nu loont. Zelden tot nooit had een debutant zo’n succes als Peter Buwalda. De afgelopen twee jaar keek heel literair Nederland met open mond toe hoe Bonita Avenue haar alles-verpletterende opmars maakte. De Academia debuutprijs, de Selexyz debuutprijs en onlangs kwam daar ook de Anton Wachterprijs bij. Om over alle nominaties nog maar te zwijgen. Naar zijn tweede roman wordt reikhalzend uitgekeken.

PLUS
Zonder enig blikken of blozen legt Buwalda zijn leven als schrijver op tafel. ‘Dat ik meedeed aan het programma Pavlov is de grootste fout uit mijn carrière. Ik heb zes draaidagen lopen schelden om een halfuur op tv te komen.’ Zijn bekentenissen zijn vaak even hilarisch als ontnuchterend. Als hij vertelt dat hij bij de voorleessessie op een bijeenkomst van garagisten het hoogste honorarium ooit kreeg, legt hij uit dat het hier gaat om een omgekeerd evenredig verband. ‘Hoe minder mensen in de zaal mijn boeken hebben gelezen, hoe meer ik krijg betaald.’ Maar ook de serieuzere schrijverswijsheden zijn aan hem besteed. ‘Voor een atleet kan de lat extreem hoog liggen, bij schrijvers is er niet eens een lat. Je probeert iets dat onmogelijk is, je weet dat je zult falen.’ Hier spreekt een mens, geen imago.

MIN
Soms is Buwalda wel heel enthousiast over zijn eigen bevindingen en ervaringen als schrijver. Dan zegt hij ‘schouderklopjes maken veel schrijvers lui’ alsof hij zojuist een nieuwe planeet heeft ontdekt. Arrogant is het niet, maar een vleugje meer bescheidenheid kan geen kwaad.

CONCLUSIE
Van zijn grenzeloze succes heeft Peter Buwalda weinig last. Hij oogt tevreden en spreekt (in het interview met Jan Donkers) ronduit zonder stijl omhoog te vallen. Alleen een beetje angst voor het tweede boek zou zijn menselijkheid nog ten goede komen, maar als die angst er niet is, tja, dan houdt het natuurlijk op…

CIJFER
8