Eerlijk is eerlijk: sommige dichters lees je liever, dan dat je ze hoort voordragen uit eigen werk. Dat is niet het geval bij Arjen Duinker. Met lage, warme stem draagt hij in de Duitse Kerk gedichten voor die zijn gemaakt om gehoord te worden. Doordat sommige zinnen keer op keer worden herhaald, worden zijn gedichten kleine, bezwerende rituelen. De herhalingen brengen bovendien muzikaliteit in zijn werk. Duinker is een voordrachtsdichter zoals voordrachtsdichters bedoeld zijn.

GEZIEN
Arjen Duinker, Crossing Border, Duitse Kerk, 17 november 2012

LITERATUUR
Arjen Duinker is een van de meest creatieve geesten in de Nederlandse poëziewereld, waarbinnen hij al ruim dertig jaar actief is. Hij liet ooit een van zijn gedichten in bijna tweehonderd talen vertalen. Hiervoor riep hij de hulp in van stewardessen, restauranteigenaars en asielzoekerscentra. Ook maakte hij de bundel En dat? Oneindig met de Franse dichteres Karine Martel. In die bundel loopt het werk van de twee dichters naadloos in elkaar over, zonder dat duidelijk wordt wie welk gedicht heeft geschreven. Duinker, kortom, gaat graag grensoverschrijdend te werk.

PLUS
Op Crossing Border beperkt Duinker zich tot het voordragen van enkele gedichten uit zijn bundel Buurtkinderen uit 2009. Dat hij ervaren is, merk je aan het feit dat hij precies de juiste gedichten heeft uitgekozen. ‘Dit is een lied’ bijvoorbeeld; een gedicht dat – zoals de titel al suggereert – is gecomponeerd zoals een muziekstuk, vol herhalende elementen en met een duidelijk aanwezige cadans. En het werkt: Duinker blijft fier overeind in het indrukwekkende decor van de Duitse Kerk. De zaal is muisstil.

MIN
Omdat Duinker maar een kwartier heeft, heeft hij geen kans om zijn werk aan te vullen met anekdotes. Nadat hij is aangekondigd begint hij onmiddellijk met zijn eerste gedicht. Aan het einde van zijn optreden bedankt hij het publiek en vertrekt hij meteen weer. Jammer, want zijn literaire verleden – met al zijn creatieve projecten - suggereert dat Duinker een boeiend auteur is, vol fascinerende verhalen. Volgend jaar op Crossing Border een uitgebreid interview met hem?

CONCLUSIE
Duinker is op de juiste locatie geprogrammeerd, heeft een goede selectie van zijn werk gemaakt en maakt veel indruk met zijn diepe, rustige stem. Als hij de volgende keer de tijd krijgt om uit te weiden over zijn interessante manier van werken, is zijn optreden compleet.

CIJFER
7,5