In Zomergasten maakte schrijver en presentator Adriaan van Dis zondagavond bekend dat hij na acht jaar zijn tweede woonplaats Parijs gaat verlaten. ‘De dozen zijn gepakt en morgen vertrek ik,’ vertelde de schrijver aan presentator Jan Leyers.

Van Dis schreef vier boeken in Parijs, waaronder Stadsliefde (2011), waarvoor hij begin dit jaar de Zilveren Tulp ontving. Over de reden van zijn vertrek zei Van Dis dat de dingen die de stad van hem vraagt op dit moment niet in zijn leven passen: 'Je kan er niet wonen zonder ook te gaan kijken bij de jonge Afghaanse vluchtelingen die overal in de stad rondzwerven, of de onrust in de buitenwijken te onderzoeken.'

Hij vertrok in 2004 naar de Franse hoofdstad om er ‘onzichtbaar te zijn’, iets wat hij op dat moment nodig had om te kunnen schrijven aan zijn boeken. Van Dis geniet in Nederland bekendheid als presentator van o.a. zijn boekenprogramma Hier is… Adriaan van Dis (1983-1992), Zomergasten (1999-2002) en zijn reisprogramma’s Van Dis in Afrika (2008) en Van Dis in Indonesië (2012).

Adriaan van Dis heeft aangekondigd nu zijn aandacht te willen richten op een roman over zijn moeder, die in 2010 op bijna 100-jarige leeftijd overleed.