Op 1 en 2 september kunnen boekenliefhebbers weer naar Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. Op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam zijn allerlei boekenactiviteiten te bezoeken. De VPRO is aanwezig met een eigen podium in het Machinegebouw.

Vermelding verdient de uitreiking van de Europese Literatuurprijs aan Julian Barnes (10.000 euro) en aan zijn vertaler Ronald Vlek (2500 euro) voor Alsof het voorbij is, over een man van middelbare leeftijd die terugkijkt en peinst over wat hij had willen doen in zijn leven. Andere buitenlandse schrijvers op Manuscripta zijn bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón (De gevangene van de hemel) en de breiende Noorse modeontwerpers Arne Nerjordet en Carlos Zachrison (Poppen breien). Onder de vele nieuwe boeken van eigen bodem springen in het oog: Reizen zonder John van Geert Mak, die in het voetspoor van John Steinbeck door Amerika trok, Het bamischandaal van P.F. Thomése en Pier en oceaan, het 800 pagina’s tellende magnum opus van Oek de Jong.

Wat het VPRO-aandeel betreft, De avonden maakt een radioprogramma vanaf Manuscripta (gesprekken met Joost Conijn, Anna Enquist, Philip Snijder en Herman Brusselmans), Wim Brands praat met Oek de Jong en Jean Pierre Rawie. Anton de Goede spreekt met Hugo Hoes, redacteur van de VPRO Gids, over diens debuut Fijne familie.