'Het leven is vurrukkulluk' (1961) van Remco Campert is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2011. Het boek wordt van 21 oktober tot en met vrijdag 18 november door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt. In 1995 las Remco Campert 'Het leven is vurrukkulluk' integraal voor in De Avonden en is hier in zijn geheel terug te beluisteren.

Amsterdam, 1961. Er hing iets in de lucht, maar wat? Op een dag ging Remco Campert zitten en schreef: "Het leven is vurrukkulluk,' zei Panda."
Uit die ene zin kwam een boek. Een revolutionair boek. Het leven was in de literatuur van alles geweest, maar toch vooral een dal der plichten (Nescio), nooit eerder was het vurrukkulluk.

1961, het omkeerbare jaartal, zet het ondersteboven en het is nog 1961. De tijd stond stil. Dat zag je aan bevroren films als l Année dernière à Marienbad en La Notte.

Wie wist dat de Rolling Stones repeteerden en de Beatles al in Hamburg speelden? Op zondagen kon je in de Amsterdamse binnenstad een speld horen vallen. Geen toeristen, studenten waren met weekend naar hun ouders. En toen, van de ene dag op de andere was het leven vurrukkulluk.

In de zomer van 1995 las Remco Campert (op mijn verzoek) zijn boek voor in De Avonden. Dit najaar verschijnt het op CD.