De Grote VPRO Gids Literaire Lifestyle & Soap Boekenquiz van Charlotte Mutsaers leverde een recordaantal van 206 inzendingen op. Kennelijk inspireerde Mutsaers met haar soms frivole vragen een geheel nieuwe categorie quizoplossers, want voor deze editie kon het gebruikelijke bezoek aan bibliotheek of boekhandel achterwege blijven.

De nieuwe opzet van de VPRO Gids Literaire Boekenquiz ontlokte oudgediende Gerda van Dijk weemoedige mijmeringen over de begindagen van de quiz: ‘dagen van zitten in de bibliotheek met het bijna volledige oeuvre van Vestdijk of Reve voor mijn neus en dan maar zoeken naar die ene zin of dat citaat.’ Vijf fouten maar liefst, dat moet volgend jaar beter, Gerda!
Marja Sjouken, winnaar van de editie 2009, had dit jaar ‘domweg geen tijd om de quiz zorgvuldig te maken, en veel fouten is m’n eer een beetje te na’, dus ze leverde niet in. Ter geruststelling liet ze ons weten volgend jaar weer van de partij te zijn, ‘want ik blijf fan van de quiz’.
Kati Schep is vooral fan van Charlotte Mutsaers. Kati ‘drijft een dierenkliniek’ en vindt de fox van Charlotte ‘erg leuk bij haar passen’. Jammer van die 13 fouten, Kati!
Verschillende deelnemers maken de quiz om een beetje bij te blijven. Maaike Bijnsdorp bijvoorbeeld, houdt zich ‘door het jaar heen vrijwel uitsluitend bezig met Engelstalige literatuur’, maar dankzij de quiz ‘steek ik één keer per jaar gelukkig nog wat op over de Nederlandse.’ Keurig Maaike, slechts 1 fout.
Maaikes enthousiasme wordt niet gedeeld door mevrouw Willems-Amken die geen oplossing instuurde, maar wel een ansichtkaart met de tekst: ‘Dit is geen lit. boekenquiz maar een achterklapquiz nivo RTL Boulevard. Ook Gij, VPRO?!’
Ben Suurenbroek, docent Nederlands aan het Etty Hillesum Lyceum te Deventer was juist opgetogen: ‘Mijn leerlingen hebben mij verrijkt met kennis op het digitale vlak. Ik weet zeker dat ik door middel van de vragen 7, 11, 14, 16, 26, 29, 31 en 33 hun kennis en liefde voor de literatuur kan vergroten.’
Ook Evelien Hoekman bericht over dagenlang ‘lol en discussie in de docentenkamer’. Helaas, zowel Ben als Evelien scoorden 3 fouten.
Vraag 33 bleek een van de lastigste. Ook Wim Sanders, al jaren van de partij, worstelde er lang mee: ‘Is Nuis nu wel door Piet Grijs voor antisemiet uitgemaakt of toch niet? En Gomperts ging over zijn graf tekeer tegen Ter Braak, maar toch niet tegen Du Perron?’ Pech Wim, het was je enige fout.
Niet alleen het bosje schaamhaar uit vraag 1 leverde lastige momenten op (‘als je als zoekterm “bosje schaamhaar” intypt kom je de vreemdste berichten tegen, aldus Herma Veldhuis) maar ook de John Deere-tractor uit vraag 25. Siebelink (‘dure schoenen’) en Koch (‘Jaguar’) vielen snel af, bleven over Tommy Wieringa en Charlotte Mutsaers zelf. Veel deelnemers gokten op Wieringa, vanwege de tractor in Joe Speedboot. Anderen konden zich Mutsaers niet op zo’n gevaarte voorstellen: ‘Al die diertjes die dan hun leven kunnen verliezen...’, schrijft de nimmer verzakende oud-winnaar Toos Hertog. Toos twijfelde hevig, maar gokte uiteindelijk goed. Resultaat: 0 fouten. Die-hard Christa Fontein hoefde geen educated guess te doen: ‘Charlotte Mutsaers heb ik in het Letterkundig Museum bewonderd op haar groene tractor, inderdaad van het prijzengeld.’ Chapeau Christa, na die ene fout van vorig jaar dit jaar weer geheel foutloos.
Voor de statistieken noteren we nog even dat er dit jaar vijf deelnemers waren met het verbijsterende aantal van 25 fouten. Een eervolle vermelding verdient Michiel Piersma die met zijn zeventien jaar slechts 2 fouten maakte. Tien van de 178 deelnemers leverden dit jaar geheel foutloos in. Het lot wees dark horse Isabell Heijn uit Glimmen aan als winnaar. Zij mag een weekend naar Oostende. Veel plezier Isabell, en tot volgend jaar!

De oplossing:

1. b
2. a
3. b
4. a
5. b
6. b
7. f
8. c
9. c
10. c
11. c
12. a
13. a
14. b
15. a
16. d
17. a
18. d
19. c
20. c
21. a
22. b
23. b
24. b
25. d
26. b
27. c
28. c
29. b
30. c
31. b
32. d
33. d