In vijf minuten kun je veel zien, blijkt ook dit jaar weer uit de korte schrijversportretten in Op het nachtkastje.

Vijf minuten. Langer duren ze niet, de miniportretjes van schrijvers die traditiegetrouw worden uitgezonden in de Boekenweek onder de titel Op het nachtkastje. In vorige Boekenweken zagen we Thomas Rosenboom in de weer met zijn bootje, Maarten ’t Hart aan het werk in de moestuin, Charlotte Mutsaers spelend met haar hond op het strand van Oostende, Harry Mulisch die uitgever Robbert Ammerlaan op de thee krijgt, Cees Nooteboom in een boekhandel in Venetië en Susan Smit tijdens een vergadering van de Librisjury.

Het aardige is dat, wanneer het goed gebeurt, die vijf minuten voldoende kunnen zijn om een beeld van iemand te krijgen. Tommy Wieringa, die het schrijven zo serieus neemt dat hij voorzichtiger rijdt zolang hij nog bezig is aan een boek, want hij mocht eens doodgaan voordat het af zou zijn. Maarten ’t Hart daarentegen vindt een stukje Bach oneindiger veel belangrijker dan welk boek ook. Mulisch illustreert zijn bescheidenheid door te vertellen hoe hij destijds het handgeschreven manuscript van Archibald Strohalm verscheurde nadat hij het had overgetypt, omdat hij er nog niet vanuit ging dat het Letterkundig Museum daar ooit belangstelling voor zou hebben.

Het is aangename televisie. Niet gekunsteld, niet experimenteel, niet plat. Gewoon een schrijver die iets doet en iets vertelt over zijn werk. In deze Boekenweek gaan Talitha van der Hoeden en Sanne van der Noort in de eerste aflevering op bezoek bij Gerrit Komrij, die het duo ontvangt in zijn Portugese huis. In daarop volgende afleveringen zijn Remco Campert, Adriaan van Dis, Kader Abdolah, Connie Palmen, Nelleke Noordervliet, P.F. Thomése en Ramsey Nasr te zien.

Gerrit Komrij
Ruim 25 jaar woont Gerrit Komrij in de afgelegen heuvels van Portugal. Omringd door niets meer dan uitzicht, boeken, zijn partner Charles en de honden, blijkt hij een virtuoos in uitstellen. Eerst de post.

Remco Campert
Remco Campert rijdt samen met Kees van Kooten naar een literaire voorstelling van Saint Amour. Voor de laatste keer. Maar hoe toch te signeren na afloop, met een gebroken arm?

Adriaan van Dis
De sterk autobiografische roman Familieziek van Adriaan van Dis wordt verstript. In gesprek met tekenaar Peter van Dongen valt Van Dis plots in dat zijn vader ook een vader gehad moet hebben.

Kader Abdolah
Kader Abdolah dient zijn manuscript pas bij de uitgeverij in, als zijn vrouw en dochter hun volledige goedkeuring hebben gegeven. Ook de omslag ontsnapt niet aan hun kritische blik.

Nelleke Noordervliet
Nelleke Noordervliet is voorzitter van het literaire festival Writers Unlimited. Uit bevlogenheid voor de literatuur, en ook wel een beetje om aan het thuizige bestaan van schrijver zijn te ontsnappen.

P.F.Thomése
P.F.Thomése loopt van Agt tegen het lijf tijdens een sfeervolle literaire brunch. De Palestijnse kwestie dient, voor Thomése vertrekt naar andere afspraken, absoluut besproken te worden.

Ramsey Nasr
Ramsey Nasr bereidt zich voor op een interview in het buitenland. Een uiterst geheime missie. Zou zijn koffer geschikt zijn om het een en ander in mee te smokkelen?

Connie Palmen
Connie Palmen is dol op haar kleindochter Pien, die zojuist is toegelaten aan de dansopleiding van het conservatorium. Trots neemt Palmen een kijkje tijdens een dansles.