Bijna elke werkdag is er even na half vier 's middags een sprookjesachtige documentaire op de radio te horen. '1 Minuut' is een vast onderdeel van Villa VPRO, het actuele en verdiepende middagprogramma op Radio 1. Het zijn waargebeurde verhalen die in zo'n 60 seconden worden weergegeven. Vertellingen die ontroeren, verbazen en ontregelen. Soms is er een link naar de literatuur.

Nyk de Vries is schrijver en muzikant. Met zijn prozagedichten treedt hij regelmatig op, veelal ondersteund door muziek. Zo ook als maker van deze 1 Minuut:

In Amsterdam is er een plek, vlakbij het Sarphatipark, waar je voor een Euro een mooi boek kunt uitkiezen. De betaling geschiedt via de brievenbus...

Stel echter dat je door een epileptische aanval het vermogen om te schrijven kwijtraakt. Stel dat je eigen gedichten je ineens vreemd toeschijnen, alsof ze zijn geschreven door iemand anders. Het overkwam de Dordtse dichter Jan Eijkelboom (1926-2008). Door de epileptische aanval ‘raakte hij zijn taal kwijt’, zoals hij het zelf omschrijft. Maar met woorden weet hij nog goed raad, zo blijkt: