De VPRO brengt tijdens de Boekenweek 2010 acht korte auteursportretten op de televisie, geproduceerd door filmproductiemaatschappij dopplmeister. Elke film duurt ongeveer 5 minuten en is een kennismaking met de auteur en zijn of haar werk. De auteur spreekt over het enthousiasme, maar ook over de mogelijke frustraties en keerzijdes van het schrijverschap.

Leo Vroman
De 95-jarige Leo Vroman, nestor van de Nederlandse poëzie, woont sinds jaar en dag in Fort Worth, Texas (USA). Samen met zijn geliefde Tineke probeert hij de eekhoorns in het park te verleiden met 'some cookies'.

Youp van 't Hek
Youp van 't Hek treint naar Zwolle voor zijn voorstelling Omdat de nacht. Kalmpjes maakt hij zich op voor de show. Tussentijds leest hij de kranten, want meestal verwerkt hij de actualiteit wel in zijn wekselijke column in het NRC.

Abdelkader Benali
Abdelkader Benali maakt opnames met regisseur Roel van Dalen voor het nieuwe boekenprogramma De Schrijver en de stad (NPS). Matthijs van Nieuwkerk schuift aan om zelf eens geinterviewd te worden. Door Abdelkader over Martin Bril.

Maarten 't Hart
De hond Roef vergezelt haar baasje Maarten 't Hart in de tuin bij het opmaken van de kas en het planten van tuinboontjes. Het houtkacheltje vlamt vrolijk na een dagje buiten - oost west, thuis best.

Susan Smit

Susan Smit is jurylid van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2010. Hans Wijers, als voorzitter, leidt een spannende vergadering waarin de juryleden de longlist terugbrengen tot de finale zes nominaties.

Arthur Japin
Arthur Japin wordt 's avonds laat opgehaald voor een interview in het radioprogramma Met het oog op morgen. Daar treft hij collega auteurs Nelleke Noordervliet en Abdelkader Benali die eveneens zijn uitgenodigd.

Kluun
Kluun is geestelijk vader van NightWriters; avonden met schrijvers in een nachtclubsetting. Hij organiseert een avond met zijn literaire held: de Italiaanse auteur Niccolo Ammaniti. Naast hem voelt Kluun zich meer artiest dan kunstenaar.

Cees Nooteboom
Globetrotter Cees Nooteboom strijkt voor een aantal weken neer in Venetië. Tijdens zijn dagelijkse gang naar de lokale markt krabbelt hij ingevingen voor verhalen op in een van zijn vele notitieboekjes.