De VPRO brengt tijdens de Boekenweek 2008 elf korte auteursportretten op de televisie, geproduceerd door filmproductiemaatschappij dopplmeister. Elke film duurt ongeveer vijf minuten en is een kennismaking met de auteur en zijn of haar werk. De auteur spreekt over het enthousiasme, maar ook over de mogelijke frustraties en keerzijdes van het schrijverschap.

Ronald Giphart
Ronald Giphart vertelt tijdens het bereiden van rodebietenpannekoeken vanuit zijn keuken hoe eten zijn leven beheerst.

Hella Haasse
Hella Haasse leest niet alleen voor uit eigen werk, maar bekijkt ook de website die ter ere van haar is opgezet.

Thomas Rosenboom
Samen met zijn goede vriend Hans gaat Thomas Rosenboom in Amsterdam op pad met zijn boot. Daarnaast draagt hij voor uit zijn werk.

Paul Witteman
Paul Witteman spreekt over zijn passie voor muziek, leest voor uit zijn boek en speelt samen met zijn broer Wim muziek van Gabriel Fauré.

Charlotte Mutsaers
Charlotte Mutsaers en haar hond gaan samen op pad in Oostende. Ze vertelt hoe deze badplaats haar inspireert en hoe ze haar hersenen dankzij het schrijven in bedwang weet te houden.

Bernlef
Bernlef houdt er niet van om gefotografeerd te worden, omdat hij het gevoel heeft in een zwart gat te kijken. Voor zijn werk is het echter noodzakelijk om af en toe naar de fotograaf te gaan. Hij vertelt over hoe zijn werk wordt ontvangen.

Tommy Wieringa
Tommy Wieringa over auto's: hij rijdt graag rondjes over de A10 om zijn slapeloosheid te verdrijven. Tijdens het schrijven van een boek rijjdt hij extra voorzichtig, om te voorkomen dat hij overlijdt voordat zijn boek af is.

Anna Enquist
Het werk van Anna Enquist is vaak geïnspireerd door muziek. Ze vertelt, terwijl ze werkt aan een theaterprogramma, over die inspiratiebron.

Joost Zwagerman
Schrijven is in de loop van zijn leven een steeds grotere rol gaan spelen, vertelt Joost Zwagerman. Om te schrijven heeft Zwagerman concentratie nodig, en die vindt hij niet in Amsterdam. Hij vertrekt naar het platteland.

Renate Dorrestein
Renate Dorrestein gaat naar het Boekenbal. Samen met de dochter van haar overleden beste vriendin, die ze tot 'Chef Strik' is benoemd, gaat ze op zoek naar een geschikte jurk. Daarnaast leest Dorrestein voor uit haar werk.