Hoe schrijf je een bestseller? Wij geven u snel wat gratis tips.

In Nederland en Vlaanderen zijn ruim één miljoen mensen er mee bezig, in het diepste geheim of trots en openlijk: hun Boek. Avonden en weekenden achter de computer, in de hoop dat ze ooit de wereld versteld zullen doen staan met hun grootse roman. Een meesterwerk waar straks geen Akojury omheen kan. Een onverbiddelijke bestseller.
Ondertussen bezwijken de postkamers van uitgeverijen haast onder het gewicht van de ingezonden manuscripten. Redacties van literaire tijdschriften ploegen zich giechelend door de krankzinnigste ongevraagde bijdragen heen. Iedere jeugdherinnering kan een goudmijn zijn, elke blogger de volgende J.D. Salinger.
Ondanks die overvloedige aanvoer storten de Nederlandse uitgeverijen zich dit seizoen vol overgave op de zondagsschrijversmarkt. Querido organiseert vanaf deze maand samen met dagblad Trouw de internetcursus Schrijft! – waarvan de beste leerlingen weer aan kunnen schuiven bij een masterclass in hun grachtenpand aan de Singel – en komt de uitgeverij met de begeleidende boekwerkjes 'Schrijven doe je zo' van Iris Pronk en 'De kunst van het schrijven' van Kees ’t Hart. Uitgeverij Augustus lanceert een complete Schrijfbibliotheek: ‘een serie inspirerende schrijfboeken over tal van onderwerpen die met creatief schrijven te maken hebben – van reisverhalen schrijven tot overtuigende personages ontwikkelen’. En Nieuw Amsterdam scout via radio en internet met www.duizendwoorden.nl, een verhalenwedstrijdwebsite. De mooiste inzendingen worden in vpro’s De avonden van commentaar voorzien door een professionele jury (met onder anderen Adriaan Jaeggi, Manon Uphoff en Thomas Verbogt in de gelederen), geredigeerd en op de site gepubliceerd.
En, o ja, wie zijn literaire aspiraties graag combineert met een vakantietje kan vanaf 1 oktober terecht in Le-ChatO in Auvergne, waar Joost Zwagerman u graag persoonlijk coacht en ‘een weeklang onderdompelt in het schrijversleven’. Kosten: € 2459,- p.p., exclusief reis.
Voor die tijd is er de thema-avond van Arte over de vraag ‘Hoe schrijf je een bestseller?’ en hier vast vijf gratis tips, die u in genoemde boeken, uitzendingen en samenscholingen waarschijnlijk níet zult krijgen.

Tip 1: Pluk uw dagboek kaal, zeker als er een beetje ontroerende ellende in te vinden is. Maak het niet te gek. Bent u een hedonist die overspel pleegde en vervolgens zijn vrouw verloor aan kanker: laat maar zitten. Aan één Kluun hebben we meer dan genoeg. Anders: niet vergeten te benadrukken dat het allemaal Echt Gebeurd is.

Tip 2: Word een vrouw, en krijg een bewogen leven. Het advies ligt in het verlengde van tip één, maar het werkt altijd.

Tip 3: Hou het tóch luchtig. Tranen zijn leuk natuurlijk, maar je wilt als lezeres je mascara wel een béétje op orde houden. Je leed in stoere oneliners en ranzige hitsigheid verpakken is een uitkomst. Zie het complete oeuvre van Heleen van Royen.

Tip 4: Hou het kort. Uw woorden, wel te verstaan. Een dikke pil is prima – waar voor je geld! –, maar dan past er niet ook nog een Van Dale op het nachtkastje. Twee lettergrepen is ideaal, vier het absolute maximum.

Tip 5: Geloof nooit in tips. Als uitgevers de toverformule in handen hadden, was de Slegte allang failliet.