VPRO Gids 4

28 januari t/m 3 februari
Pagina 58 - ‘Wisselmoment’

Wisselmoment

Hugo Hoes ,

Ook al is de aarde rond en draait de wereldeconomie 24/7 door, ‘Planet Finance’ ontwaakt in Japan.

In ‘Fortuinzoekers’, de derde aflevering van Planet Finance maken we kennis met de Japanse Mevrouw Watanabe. Zij is wereldwijd een begrip en bekend op alle valutamarkten. Niet alleen omdat ze flink wat te besteden heeft, vooral omdat ze vijf dagen per week al voor dag en dauw van haar futon is om valuta, vooral yens te kopen en te verkopen. Dat doen wel meer handelaren, maar een mondiale beursdag begint – Australië vergeten we voor het gemak even – in het land van de rijzende zon. Dus daar wordt de toon gezet voor de rest van dag. Mevrouw Watanabe bestaat niet, maar is de bijnaam voor de ongeveer anderhalf miljoen Japanse vrouwen en wat mannen die thuis achter hun laptop hun geluk beproeven. In hun eentje spelen die kleine particuliere handelaren geen rol van betekenis, maar allemaal samen wel.

Al blijft de valutahandel natuurlijk een combinatie van glazen bol, koffiedik kijken en Fingerspitzengefühl. Je koopt of verkoopt yens, dollars of andere valuta’s in de hoop dat wat je aankoopt meer waard wordt. Alleen weet je dat niet van tevoren want dat is de toekomst en die laat zich bijzonder slecht voorspellen. Daar komt bij dat winst en verlies op de valutamarkt elkaar in evenwicht houden omdat wisselkoersen gerelateerd zijn. Yen en dollar kunnen ten opzichte van elkaar niet allebei stijgen. De totale waarde blijft gelijk. Het zijn geen tulpenbollen (1637) of bitcoins (2021), met als gevolg dat elke transactie een winnaar en een verliezer kent. Is helemaal niet erg mits je die winnaar bent. Zoals Torii Mayumi bijvoorbeeld, een van de anderhalf miljoen mevrouwen Watanabe die in deze aflevering aan het woord komt. En passant pakt ze nog even een nieuw klokje van Bulgari uit en de tasjes van Louis Vuitton en Chanel op haar instagram-account laten duidelijk zien dat geld enorm gelukkig maakt.

Winnen kan op twee manieren. Met geluk, daar kun je een kaarsje voor opsteken, duimen, iets stuk gooien of een salto maken, maar dat biedt geen zekerheid. Aan slim en snel zijn heb je meer, al is dat ook nog niet genoeg. Je moet het slimst en het snelst zijn en dat lukt alleen met voorkennis. Klinkt verdacht, is het lang niet altijd. Daar hoef je niet per se vroeg voor uit je bed. Wakker zijn op het juiste moment is belangrijker.