VPRO Gids 4

28 januari t/m 3 februari
Pagina 50 - ‘Voetbalvrouwenvete’

Voetbalvrouwenvete

Elja Looijestijn ,

Roddel en achterklap tot in het hoogste gerechtshof, dat was de Wagatha Christie-zaak.

Afgelopen mei bood te midden van allerlei crises in het Verenigd Koninkrijk het Hooggerechtshof in Londen een week lang heerlijke afleiding. Miljoenen mensen volgden de vete tussen twee voetbalvrouwen, die ‘Wagatha Christie’ was gaan heten.

Voor wie het gemist heeft: het conflict begon in 2019 met een tweet van Coleen Rooney, de echtgenote van Engelands topscorer aller tijden, Wayne Roonney. Zij vermoedde al een tijd dat iemand uit haar persoonlijke kring informatie lekte naar de roddelpers. Om erachter te komen wie het was, ging deze wag [WAGs zijn wives and girlfriends, red.] te werk als een ware detective. Ze deelde fictieve verhalen op haar privé-instagramaccount en stelde het zo in dat steeds minder mensen de berichten konden zien.

Uiteindelijk elimineerde ze de ontvangers tot maar één account, waarna het verzonnen verhaal alsnog in The Sun verscheen. In een triomfantelijk bericht onthulde ze wie de verklikker geweest moest zijn: Rebekah Vardy, de vrouw van Leicester-spits Jamie.

Vardy, die op dat moment zeven maanden zwanger was, kreeg een golf van online haat over zich heen en haar man werd uitgejoeld in het stadion. Ze hield vol helemaal niets met het nepnieuws te maken te hebben, en om haar onschuld te bewijzen klaagde ze Rooney aan voor smaad. Zo begon een van de kostbaarste en meest besproken zaken in het Britse rechtssysteem. Het publiek smulde van de op gortdroge toon voorgelezen platvloerse whatsappberichten en de details over vreemdgaan van Rooney die in de rechtszaal boven tafel kwamen. Helaas kon de allerbelangrijkste getuige, de agent van Vardy die ook toegang had tot haar socialemedia-accounts, het proces niet bijwonen. Alle stress had ervoor gezorgd dat ze mentaal was ingestort.

Wie de rechtszaak uiteindelijk won laten we in het midden, voor wie het tweeluik Vardy vs Rooney: The Wagatha Trial nog wil bekijken. In het eerste deel staat Rebekah Vardy centraal. Gekleed in een lederen jumpsuit doet ze nogmaals verontwaardigd uit de doeken dat haar naam is besmeurd. Het tweede deel vertelt het verhaal van de kant van Rooney, al werkte ze zelf niet mee aan de film.