In Temple food maakt kookboekenschrijver, podcasthost en columnist Emma de Thouars samen met culinair expert Alain Caron en een Koreaanse filmcrew een roadtrip langs Zuid-Koreaanse tempels. Doel: het ontdekken van de boeddhistische keuken. De vier vormen van lijden uit het boeddhistische gedachtengoed – geboorte, veroudering, ziekte en sterven – vormen de thema’s van de vier afleveringen.
Geen bosui voor Boeddha
Kookboekenschrijver Emma de Thouars verdiept zich in de soberheid en de smaak van de boeddhistische keuken.
Emma de Thouars: ‘Ik heb ontdekt dat boeddhistisch eten niet alleen gaat om smaak, geur en textuur, maar ook om wat je in je lichaam stopt. En dat dat invloed heeft op je bewustzijn. Daarom is alles veganistisch. Volgens de boeddhistische leer mag een dier niet lijden voor ons eten. Daarnaast sluit de boeddhistische keuken ook een aantal ingrediënten uit omdat ze je agressief of seksueel opgewonden maken. Ui, bosui en knoflook, bijvoorbeeld.’
‘Met het uitsluiten van bosui had ik moeite: daar gooi ik normaal bérgen van op mijn eten. Maar boeddhistisch eten is wel heel smaakvol, hoor. De tempelkoks gebruiken bijvoorbeeld zelfgemaakte gochujang of sojasaus, die al twaalf jaar heeft gerijpt. Ik zag ook dat het goed past binnen mijn huidige eetpatroon: ik eet bijna altijd Aziatisch en dan voornamelijk vegetarisch of veganistisch. Veel mensen denken: dan mag je veel dingen niet. Maar ik denk liever aan wat wél mag. Dan maak ik een bijzondere lunch met zelfgemaakte tofu, en na afloop realiseer ik mij: “Hé, het is ook nog vegan.”’
‘In de eerste aflevering gaan we mediteren. Dat maakte indruk. Ik ben mij er nog bewuster van geworden dat geen enkel ingrediënt op zichzelf staat: elke rijstkorrel komt van een stuk land, is door water gevoed en wordt door een boer geoogst. En ik heb een gerecht met aubergine, dat ik tijdens Temple Food maakte, in mijn nieuwe kookboek opgenomen. Eerst frituurde ik die groente altijd. Maar toen ik de aubergine, die een non met veel minder olie had bereid, proefde, dacht ik: “Oh leuk, zo kan het ook!”’