VPRO Gids 52

24 december t/m 6 januari
Pagina 146 - ‘Koeienpapa’

Koeienpapa

Radha Ramdhan ,

Een nieuw seizoen waarin kinderen zich voorbereiden op iets spannends in hun leven.

Sem heeft van zijn zakgeld twee koeien gekocht. Eerder kreeg hij voor zijn verjaardag een varken cadeau en ook ontfermt hij zich op het erf over drieëndertig kippen. Sem is dertien  en wil later het allerliefst boer worden. Net als zijn ouders, die een melkveebedrijf bestieren waar Sem met zijn broertje en zusje leeft tussen de koeien, schapen, kippen en katten.

Sem is gek op de dieren, dat is duidelijk. Maar nog het meest verkikkerd is hij op koe Nina. Zijn lievelingskoe zal over een week bevallen van een kalfje. Teder aait Sem over de witbruine vacht van Nina. Zal het een kuisje of een stiertje worden? En zal haar bevalling, anders dan Nina’s eigen geboorte, goed verlopen? 

Nog één week, de zesdelige jeugdserie van de VPRO die aan haar vierde seizoen begint, volgt kinderen die zich voorbereiden op een spannende gebeurtenis in hun leven. ‘Onze doelgroep zit in een soort tussenleeftijd,’ aldus Marinka De Jong, die de eerste twee afleveringen maakte. ‘Tussen kind en volwassen worden in. Je hoort allerlei dingen uit de volwassene wereld, maar je hebt nog niet veel zeggenschap. Je voelt van alles, maar je kunt er nog zo weinig mee.’

‘De serie belicht hoe kinderen omgaan met het ongrijpbare gevoel dat er iets in de lucht hangt, zoals bij Sam de geboorte van het kalf. Of, zoals in de laatste aflevering over Emelie, die sinds een half jaar door een hersentumor bijna volledig blind is en nu voor het eerst weer zelfstandig naar school gaat met een blindenstok. Sommige zaken zijn voor kinderen lastig in woorden te vatten, bijvoorbeeld omdat ze te abstract zijn. Dan maken wij als maker gebruik van animaties die het verhaal visualiseren. Bovendien kun je met animaties de fantasie van het kind nog meer uitvergroten. Je krijgt dan een beetje een dagdroom-gevoel.’

Boven Sem hangt vooral een aura van boerennuchterheid. Een deel van de kippen belandt uiteindelijk in de soep, deelt hij de kijker mee. ‘Leven en dood … zo makkelijk is het,’ aldus de boer in de dop. Even later bereidt hij de lunch voor zijn ouders, broertje en zus. Broodjes hamburgers met sla en saus. Het vlees, legt Sem uit, is afkomstig van de boerderij. Een familielid van Nina.