VPRO Gids 49

3 december t/m 9 december
Pagina 82 - ‘Brief van Ahmed’

Brief van Ahmed

Hans van Wetering ,

Videobrief van Ahmed, die door zijn westerse opdrachtgevers werd achtergelaten in Afghanistan.

In Ahmeds kapotte land neemt de Afghaanse taxichauffeur Ahmed de kijker, een jaar na het chaotische vertrek van de westerse troepen uit Afghanistan, mee naar het platteland waar hij opgroeide, waar ‘dingen (zijn) gebeurd die bijna niemand heeft gezien’. De korte film is een rondgang langs ruïnes en graven, graven van burgerslachtoffers van het oorlogsgeweld, geweld begaan door Amerikanen ook, er was sprake van executies, zegt een dorpsbewoner.

Ahmed was op het vliegveld van Kaboel op die dertigste augustus 2021 toen de luchtbrug eindigde, zag wanhopige mensen aan de vleugels hangen van de het laatste C17-vrachtvliegtuig dat opsteeg. Hij zag ze vallen, en keerde om, ‘naar mijn land zonder toekomst’.

De economie is sindsdien ingestort. 700.000 banen verdwenen in één jaar, aldus een recent rapport van het VN Ontwikkelingsprogramma (UNDP), de inflatie is 35 procent, de economie met vijf miljard gekrompen, dankzij het dichtdraaien van het westerse hulpgeldinfuus, dat veertig procent van het Afghaanse BNP uitmaakte.

In datzelfde rapport wordt ook becijferd dat de uitsluiting van vrouwen van de arbeidsmarkt Afghanistan enorme economische schade toebrengt, een verlies dat kan oplopen tot een miljard dollar, ofwel vijf procent van het BNP.  Want de Taliban beloofden weliswaar een ‘milde’ variant van hun eerdere regeerperiode (1996-2001), in de praktijk werden vrouwenrechten vlotjes afgeschaft: scholen voor meisjes gesloten, vrouwelijke overheidsfunctionarissen ontslagen, ‘onbegeleid’ over straat gaan strafbaar gesteld.

Afgelopen augustus uitte een groep mensenrechtenexperts van de VN een noodkreet, gericht aan de Talibanregering én de internationale gemeenschap. Er is sprake van buitenrechtelijke executies, van verdwijningen, van kindhuwelijken, Uit de oproep spreekt machteloosheid. De internationale gemeenschap is niet genegen de helpende (financiële) hand te bieden zolang Kaboel het schenden van mensenrechten tot corebusiness maakt en de baardmannen hun kont afvegen met het morele dictaat van de decadente westerlingen. Vorige maand verkondigde Taliban-leider Haibatullah Akhundzada dat vanaf nu de sharia streng moet worden gehandhaafd, waarmee terugkeer naar de tijd van openbare executies, stenigingen en handafhakkerij een feit is.

Ahmed ondertussen blijft. Hij twijfelt, maar wil zijn familie niet achterlaten. Hoop dat het beter wordt, heeft hij niet, want ‘er loert altijd tragedie in dit land.’