VPRO Gids 49

3 december t/m 9 december
Pagina 50 - ‘Opsporing verzocht’

Opsporing verzocht

Daan Schneider ,

‘Stolen’ is een driedelige Britse misdaaddocumentaire over het vangen van kunstrovers in Europa.

Uw hulp is dringend nodig, want er is kunst vermist. Heeft u toevallig een van de volgende schilderijen gezien? Meld het ons via gids@vpro.nl. Gepaste beloning voor de gouden tip.

Tête d’Arlequin, Pablo Picasso, 1971

Signalement: Het hoofd van een clown die je aanstaart, uit de losse pols op papier gezet.

Geschatte waarde: één miljoen euro

Laatst gezien: Kunsthal Rotterdam, 2012. Een groep Roemeense beroepsinbrekers kraakte de branddeur en nam in de nacht van 15 op 16 oktober zeven schilderijen mee. De meeste zouden verbrand zijn, maar de Picasso ligt vermoedelijk nog ergens verstopt.

Vue d’Auvers-sur-Oise, Paul Cézanne, 1880

Signalement: Een glooiend landschap in dikke kwaststreken. Veel groen, een lieflijke wolkenlucht en witte huizen.

Geschatte waarde: vijf miljoen euro.

Laatst gezien: Ashmolean Museum, Oxford, 1999. De overvallers maakten slim gebruik van de millenniumwissel. Vlak na middernacht, terwijl iedereen aan het knallen was, lieten ze zich via het dak naar binnen zakken. Ze leidden de bewakers af met een rookbom en sloegen hun slag.

Het concert, Johannes Vermeer, ca. 1633

Signalement: Intieme compositie van drie musicerende figuren: een vrouw op de klavecimbel, een man met luit en een zangeres.

Geschatte waarde: zeker honderd miljoen euro, mogelijk het duurste gestolen schilderij dat nu rondzwerft.

Laatst gezien:

Isabella Stewart Gardner Museum, Boston, 1990. In een geruchtmakende overval werd voor 500 miljoen dollar aan kunst gejat. De overvallers vermomden zich als politieagenten en overmanden de bewakers.

Naast deze drie schilderijen zijn er volgens de database Art Loss Register momenteel nog 700.000 andere kunstwerken vermist. Houd uw ogen dus goed open.

Op Canvas wordt in het BBC-drieluik Stolen: Catching the Art Thieves getoond hoe de opsporing van gestolen kunst in zijn werk gaat. Vandaag: hoe De schreeuw (1893) van Edward Munch na een complexe zoektocht werd teruggevonden.